Schorle – nemški osvežilni špricar

Pijača, ki je med Nemci priljubljena skoraj tako kot pivo

Tečaj nemščine je odlična priložnost za pogovor o različnih temah, med drugim tudi o tradicionalni nemški kulinariki. Zagotovo poznate nemško navdušenje nad pivom in klobasicami, a Nemčija je znana še po eni osvežilni mešani pijači – po brizgancu ali špricarju. Poznajo jo v alkoholni in brezalkoholni obliki, prvi zapisi o napitku pa segajo vse do 18. stoletja, ko so na Spodnjem Bavarskem prvič poimenovali mešanico iz vina in mineralne vode.

Der, die, das Schorle

V različnih predelih Nemčije so se za priljubljeno osvežilno pijačo, ki si jo večinoma privoščijo v poletnih mesecih, uveljavila različna imena. Od sredine 20. stoletja je splošno uveljavljeno poimenovanje die Schorle, ki velja za skrajšano obliko besede Schorlemorle. V Baden-Württembergu jo poznajo kot das Schorle, na Pfalškem (Pfalz) se je uveljavila moška oblika poimenovanja der Schorle. Z leti pa sta vse bolj razširjeni tudi poimenovanji Gespritzter in Spritzer, ki se je uporablja tudi v slovenskem jeziku.

Mešanica z vinom …

Poleg različnih poimenovanj obstajajo tudi različne mešanice, ki vam jih postrežejo na različnih nemško govorečih območjih, če si zaželite špricar.

  • Mešanica vina in mineralne vode je Weinschorle, zanjo pa večinoma uporabljajo rizling (Rieslingschorle), rosé (Weißherbstschorle) ali zeleni silvanec (Silvanerschorle).
  • V Hessnu je bolj uveljavljeno poimenovanje Gespritzter, ki označuje specifično mešanico jabolčnika in mineralne vode, ki morata biti v razmerju 2 : 1 ali 3 : 1.
  • V največji nemški vinorodni deželi Rheinhessen vam, če naročite Gespritzter, postrežejo z mešanico belega ali rdečega vina in mineralne vode.
  • Poleg tega pa so se v zadnjem času uveljavile tudi mešanice z limonado (die Zitronenlimonade) in kokakolo.

… ali s sokom?

V nemško govorečih deželah z besedo Schorle poimenujejo tudi različne mešanice sadnih sokov (der Fruchtsaft) in mineralne vode. Zaradi njihove izjemne priljubljenosti so postale tudi del stalne ponudbe na cenikih številnih gostinskih obratov, najbolj priljubljen pa je zagotovo die Apfelsaftschorle – mešanica jabolčnega soka in mineralne vode. Razmerje med vodo in sadnim sokom se sicer med posamezniki ponudniki precej razlikuje, praviloma naj bi bilo vode manj kot pol.

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da se pobliže spoznate ne samo s posebnostmi nemškega jezika, temveč tudi z nemško kulturo in običaji. Je odlična priložnost, da obnovite znanje nemščine, ki vam bo zagotovo prišlo prav tudi med potepanjem po nemško govorečih območjih.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.