Sladkosti Dunaja

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da izveste več o Dunaju, njegovi zgodovini, palačah, kulturi pitja kave, pa tudi o sladicah. Nekatere od teh so poznane že več stoletij. Zaradi geografske bližine Avstrije in Slovenije nekatere sladice poznamo tudi v Sloveniji, recimo cesarski praženec (Kaiserschmarren) in jabolčni zavitek (Apfelstrudel).

Germknödel (kvašeni cmok)

Zelo priljubljena sladica dunajske kuhinje je Germknödel, velik cmok iz kvašenega testa (Germteig ali Hefeteig) polokrogle oblike, polnjen s slivovo čežano (Powidl ali Pflaumenmus). Po klasičnem dunajskem načinu cmok pred postrežbo prelijejo z raztopljenim maslom (zerlassene Butter) in ga posujejo z mešanico maka (Mohn) in sladkorja v prahu (Staubzucker).

Sachertorte

Najslavnejša dunajska sladica je zagotovo torta Sacher. Nastala je leta 1832, ko je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternich gostil večerjo. V dvorni kuhinji je za to priložnost naročil, naj pripravijo posebno sladico, tako, ki si jo bodo gostje gotovo zapomnili. Na žalost (ali pa na srečo) je bil glavni kuhar ta večer odsoten zaradi bolezni in nalogo je prevzel takrat komaj šestnajstletni vajenec Franz Sacher. Torta je požela uspeh že takrat, leta kasneje pa se je Sacherjev najstarejši sin Eduard izučil za slaščičarja in pri dvorni slaščičarni Demel dopolnil torto do oblike, kot jo poznamo danes.

»Originalno« Sacherjevo torto lahko danes dobite v hotelu Sacher, Eduardovo različico pa še vedno prodajajo v slaščičarni Demel.

Obe različici torte Sacher zahtevata kar nekaj spretnosti pri izdelavi. Dobra plat kuhanja oziroma peke po nemških receptih je, da se obenem naučite novih nemških besed. Če pa se želite naučiti več kot le besedišče in v nemščini tudi spregovoriti, vas vabimo na tečaj nemščine.