Dunaj in njegove sladke pregrehe

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da izveste več o Dunaju, njegovi zgodovini, palačah, kulturi pitja kave, pa tudi o sladicah. Nekatere od teh so poznane že več stoletij. Zaradi geografske bližine Avstrije in Slovenije nekatere sladice poznamo tudi v Sloveniji. To sta recimo cesarski praženec (Kaiserschmarren) in jabolčni zavitek (Apfelstrudel).

Germknödel (kvašeni cmok)

Zelo priljubljena sladica dunajske kuhinje je Germknödel. Gre za velik cmok iz kvašenega testa (Germteig ali Hefeteig) polokrogle oblike, ki je polnjen s slivovo čežano (Powidl ali Pflaumenmus). Po klasičnem dunajskem načinu cmok pred postrežbo prelijejo z raztopljenim maslom (zerlassene Butter). Poleg tega ga še posujejo z mešanico maka (Mohn) in sladkorja v prahu (Staubzucker).

Sachertorte

Najslavnejša dunajska sladica je zagotovo torta Sacher. Nastala je leta 1832, ko je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternich gostil večerjo. V dvorni kuhinji je za to priložnost naročil, naj pripravijo posebno sladico, tako, ki si jo bodo gostje gotovo zapomnili. Na žalost (ali pa na srečo) je bil glavni kuhar ta večer odsoten zaradi bolezni. Nalogo je prevzel takrat komaj šestnajstletni vajenec Franz Sacher. Torta je požela uspeh že tedaj. Leta kasneje pa se je Sacherjev najstarejši sin Eduard izučil za slaščičarja in pri dvorni slaščičarni Demel dopolnil torto do oblike, kot jo poznamo danes.

Obe različici torte Sacher sicer zahtevata kar nekaj spretnosti pri izdelavi.

»Originalno« Sacherjevo torto lahko danes dobite v hotelu Sacher.

Eduardovo različico pa še vedno prodajajo v slaščičarni Demel.

Tečaj nemščine: naučite se nemško z Lingulo

Dobra plat kuhanja oziroma peke po nemških receptih je, da se obenem naučite novih nemških besed in izrazov, ki so povezani s kulinariko. Če pa se želite naučiti več kot le besedišče in v nemščini tudi spregovoriti, vas vabimo na tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula. Poudarek na tečaju je na pogovoru, slovnico pa usvojite neopazno, preko praktičnih primerov. Ne odlašajte in se pridružite številnim zadovoljnim tečajnikom, ki so v Linguli izboljšali svoje znanje z nemščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.