Snežna kepa, priljubljena sladica

Tečaj nemščine je pravi kraj, kjer boste poleg jezika pobliže spoznali tudi nemško kulturo, denimo njene kulinarične zanimivosti. Na območju Avstrije in nemške zvezne dežele Baden-Württemberg je zelo priljubljena sladica iz krhkega testa, ki jo v nemščini imenujejo snežna kepa (der Schneeball).

Poznajo jih v različnih izvedbah z raznolikimi posipi, vselej pa gre za okroglo sladico, okrašeno s sladkorjem v prahu. Od tod namreč tudi ime za to suho, keksom podobno pecivo.

300 let snežnih kep

Snežne kepe so na nemško govorečih območjih priljubljeno pecivo že vsaj tri stoletja. Pogosto jih postrežejo na posebnih slavjih, kot so poroke in rojstnodnevne zabave. Nemci poznajo celo podjetja, ki so svojo dejavnost posvetila izključno prodaji snežnih kep.

Poleg tradicionalnega peciva, ki je posuto s sladkorjem v prahu (der Puderzucker), poznajo tudi variacije, posute z različnimi semeni, čokolado (die Schokolade) ali oreški (die Nüsse).

Razširjene so tudi polnjene kepe z vaniljo (die Vanille), nugatom (das Nougat) ali marcipanom (das Marzipan). Predvsem turisti pa radi kupujejo tovrstne slaščice kot darila (das Mitbringsel).

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten):

  • 200 g moke (das Mehl)
  • 3 rumenjaki (der Eidotter)
  • 125 g kisle smetane (der Sauerrahm)
  • 1 jedilna žlica ruma (der Rum)
  • sol (der Salz)
  • sladkor v prahu za posipanje (Staubzucker zum Bestreuen)

Priprava (die Zubereitung)

Moko, rumenjake, kislo smetano, rum in ščepec soli zmešamo ter testo dobro zgnetemo (fein verkneten). Pustimo, da počiva dobre pol ure (rasten lassen). Nato ga na tanko razvaljamo (dünn auswalken) in narežemo v približno 12 x 8 cm velike kvadrate (in Rechtecke schneiden). V kvadrate zarežemo dober centimeter debele zareze, tako da robovi ostanejo celi (ganz bleiben).

S kuhalnico razdelimo kose testa tako, da vselej en kos testa leži nad, drugi pa pod kuhalnico. Posamezne trakce potisnemo skupaj, tako da zadnji trakec prekrije prvega (den ersten Streifen über den letzten ziehen). Testo spečemo do svetlo rjave barve (hellbraun backen), vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, in posujemo s sladkorjem v prahu (mit Staubzucker bestreuen).

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine: spoznajte nemške jedi

V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.