Tafelspitz – špica avstrijske kuhinje

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti pobliže spoznate tudi avstrijsko kulturo, denimo njene kulinarične specialitete. Ko govorimo o avstrijski kulinariki, zagotovo pomislite na dunajski zrezek (Wiener Schnitzel) in različne klobasice, ki se priležejo k pivu. K značilni avstrijski kuhinji pa prištevamo tudi Tafelspitz oziroma »špica plošče«, kot bi se glasil neroden dobesedni prevod.

Jed, ki je navdušila že cesarja Franca Jožefa I.

Gre za znano in priljubljeno jed v avstrijski kuhinji, ki jo radi pripravijo predvsem v dunajskih okrajih. Der Tafelspitz je v juhi kuhan kos notranjega dela stegna govedine, ki ga Avstrijci radi postrežejo z jabolčnim ali smetanovim hrenom, špinačo ali kislo smetano. V juhi kuhana govedina je avstrijska iznajdba, ki so jo na Dunaju začeli streči že v 15. stoletju.

Takrat je bila v avstrijski prestolnici priljubljena izbrana vrsta madžarskih volov, notranji del stegna teh živali pa se imenuje Tafelspitz, in sicer je svoje ime dobilo po ozkem robu maščobe in značilnem rezu. Zapiski v kuharskem priročniku iz leta 1912 pa dokazujejo, da je bilo tovrstno kuhano meso tudi priljubljena jed cesarja Franca Jožefa I., saj naj ne bi smel manjkati na cesarski mizi.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten) za 6 oseb:

  • 1,5 kg mesa notranjega dela stegna govedine (Rindfleisch)
  • goveje kosti (die Rindsknochen)
  • šop korenovk (1 Bund Würzelgemüse)
  • polovica pora (die Lauchstange)
  • velika čebula z lupino (die Zwiebel mit Schale)
  • lovorjeva lista (die Lorbeerblätter)
  • poprova zrna (die Pfefferkörner)
  • sol (das Salz)

Priprava (die Zubereitung)

Neolupljeno čebulo (nicht geschälte Zwiebel) razpolovimo, narežemo na tanke in enakomerne trakove, ki jih ob nenehnem mešanju v ponvi pečemo do temno rjave barve (dunkel anrösten). V velikem jušnem loncu segrejemo dobre tri litre vode in v vodi skuhamo na večje kose narezan šop korenovk (korenja, zelene, kolerabe ali drugih gomoljnic), por in čebulo. Dodamo lovorjeva lista in nekaj poprovih zrn ter pustimo, da se nekaj časa kuha.

Dodamo pod hladno tekočo vodo opran kos govejega stegna (gewaschenes Fleisch) in kosti ter vse skupaj kuhamo od dve do tri ure, odvisno od kakovosti mesa. Po potrebi med kuhanjem dodamo še vodo in odstranimo peno, ki se je nabrala na površini (aufsteigenden Schaum entfernen). Začinimo, na tanko narežemo in postrežemo z jušno osnovo.

Avstrijci radi dodajo rezance (Frittaten), sveže narezan drobnjak (Schnittlauch) ali zdrobove žličnike (Grießnockerl). Če mesa ne želimo postreči v juhi, ga lahko postrežemo tudi s praženim krompirjem (Rösterdäpfel), smetanovim ali jabolčnim hrenom ali drugimi prilogami po želji.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine – spoznajte tipične jedi

V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste usvojili vse vsakdanje izraze, ki vam bodo prišli prav na vašem potovanju po nemško govorečih območjih. Že na osnovnem tečaju boste spoznali vso osnovno kulinarično besedišče in se naučili samostojnega naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo dobra priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.