Turnški cmoki, obvezen del nedeljskega kosila

Tečaj nemščine je namenjen poglabljanju znanja nemškega jezika. Je pa hkrati odlična priložnost, da pobliže spoznate tudi nemško kulturo, denimo kulinarične zanimivosti. Ko govorimo o nemški kulinariki, zagotovo pomislite na dunajski zrezek (das Wiener Schnitzel), različne klobasice (die Wurst) in pečenice (die Bratwurst) ter nešteto vrst piva. K značilnim nemškim jedem pa sodijo tudi turniški cmoki (die Thüringer Klöße).

Tipično nedeljsko kosilo

Turniški cmoki so se v nemških kuharskih knjigah prvič začeli pojavljati pred več kot 200 leti. Na nemških mizah pa so se sprva znašli predvsem takrat, ko letina (die Ernte) ni bila preveč obilna. Gospodinje so se bile primorane znajti in kmalu so cmoki postali nacionalna jed. Danes pa jih na pogrnjenih mizah lahko vidite predvsem ob nedeljskem kosilu (das Sonntagsgericht).

Cmoki, ki se bojujejo za naziv svetovne kulturne dediščine

Pri pripravi cmokov iz krompirja en del krompirja predhodno skuhajo, drugega pa dodajo v surovi, naribani in stisnjeni obliki. Zato imajo številne gospodinje v Turingiji pri roki tudi prav posebno stiskalnico krompirja (die Kartoffelpresse) iz starih časov, ki jo praviloma uporabljajo le pri pripravi te jedi. Ker so bili turniški cmoki v določenem obdobju izjemno priljubljeni tudi onkraj nemških meja, so si v regiji začeli prizadevati celo za to, da bi cmoke uvrstili na seznam svetovne kulturne dediščine. Vsako leto pa okronajo tudi princeso turniških cmokov (die Kloßprinzessin).

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten):

  • 1,2 kg sveže olupljenega krompirja (Kartoffeln, frisch geschält)
  • sol (das Salz)
  • mleko (die Milch)
  • muškatni orešček (der Muskat)
  • 50 g masla (die Butter)
  • dve žemljici (das Brötchen)

Priprava (die Zubereitung):

Žemljice narežemo na koščke (in kleine Würfel schneiden) in na maslu popečemo do zlate barve. Postavimo jih na stran (beiseite stellen) in počakamo, da se ohladijo (abkühlen lassen). Dve tretjini krompirja naribamo (zwei Drittel reiben) in nariban krompir ovijemo v krpo ter iztisnemo iz njega vso vodo (so trocken wie möglich auspressen). Preostali krompir skuhamo v osoljeni vodi (in Salzwasser kochern) in ga zmečkamo, posolimo, dodamo muškatni orešček in kozarček mleka.

Zmešamo surovo in skuhano maso krompirja in iz nje oblikujemo cmoke. V sredino vsakega cmoka nato potisnemo še dve ali tri koščke žemljic (in die Kloßmitte drücken) ter skuhamo v osoljeni vodi. Ko se cmoki dvignejo z dna posode (vom Boden aufsteigen) in splavajo proti gladini, so skuhani.

Nemci jih zelo radi postrežejo s pečenko, golažem ali mesno rulado, zagotovo pa na krožniku ne sme manjkati tudi rdeče zelje (der Rotkohl).

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine vam bo razvezal jezik

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika, kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih. Na tečaju v jezikovni šoli Lingula boste tako med drugim spoznali praktične kuharske izraze in tudi s pogovorom o najljubših jedeh izboljšali svoje znanje nemščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.