Popotovanje po nemški vinski cesti

Tečaj nemščine je odlična priložnost tudi za pogovor o priljubljenih nemških pijačah. Ob tej temi najbrž najprej pomislite na pivo. Pa ste vedeli, da ima jugovzhod Nemčije številne vinograde (Weinberge)? Na jugovzhodnem delu Nemčije tako najdemo 13 vinorodnih območij (Weinanbaugebiete). Te se ob Renu in njegovih pritokih razprostirajo od Freiburga na jugu do Kölna na severu.

Katera vina so najbolj priljubljena?

Med belimi vini sta v Nemčiji najbolj priljubljena rizling (Riesling) in rizvanec (Müller-Thürgau), med rdečimi pa kraljujeta modri pinot (Spätburgunder) in nemška sorta Dornfelder. Da boste laže naročili vam po okusu najljubše vino, smo zbrali nekaj vinskih pojmov:

  • Süßer Wein – sladko vino.
  • Lieblicher Wein – polsladko vino.
  • Halbtrockener Wein – polsuho vino.
  • Trockener – suho vino.

Schorle – nemški špricer

V vinorodnih predelih Nemčije, še posebej v Porenje-Pfalški, boste pogosto slišali koga, ki bo naročil Weinschorle oz. kratko Schorle, včasih bolj natančno kot Riesling-Schorle ali Dornfelder-Schorle. Gre za mešanico vina in mineralne vode, torej to, čemur mi po domače rečemo »špricer«. Schorle je mogoče naročiti s katerokoli vrsto vina, rdečo ali belo, suho, polsuho, polsladko ali sladko.

S kolesom med vinogradi

Po deželi Porenje-Pfalška (Rheinland-Pfalz), v kateri je drugo največje vinorodno območje Nemčije, med vinogradi vodi najstarejša nemška turistična vinska cesta Deutsche Weinstraße. Njena celotna dolžina je kar 85 kilometrov. Za kolesarske navdušence so uredili kolesarsko stezo. Tisti, ki raje hodijo, pa lahko območje spoznavajo po vzporedni pešpoti Wanderweg Deutsche Weinstraße. Vsak popotnik je seveda vabljen, da kjerkoli ob poti postane in nazdravi s kozarcem vina (Zum Wohl!). Ob tem pa ne boste uživali samo ob pogledu na vinograde. Lahko namreč obiščete tudi bližnje gradove, dvorce, cerkve in muzeje. Še posebej prijetno je tako potovanje v poznih poletnih mesecih.

Tečaj nemščine: naučite se nemško z Lingulo

Preden se odpravite na kolesarski izziv ali le potep po delu vinske poti, pridobite ali osvežite svoje znanje na Lingulinem tečaju nemščine. Izkušene in prijazne učiteljice se bodo prilagoditi vašim željam in poskrbele za veliko pogovora.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.