Frühstück ali tradicionalni nemški zajtrk

Kaj zajtrkujejo Nemci?

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o nemški kulinariki. Zajtrk velja za enega izmed najpomembnejših obrokov v dnevu. To v Nemčiji zagotovo upoštevajo. Medtem ko Italijani ali Francozi za zajtrk radi prigriznejo kaj sladkega ob skodelici kave, to za Nemce nikakor ne velja. Tradicionalni nemški zajtrk je namreč prava gostija (das Festmahl)!

Frühstück – zajtrk po nemško

Nemški zajtrk je po navadi sestavljen iz različnih jedi, skoraj vsak pa najde nekaj za svoj okus. Najpogosteje se na mizi znajdejo različne narezane mesnine (Fleisch und Wurstaufschnitt), siri (der Käse), namazi (der Aufstrich) in kruh. Velikokrat jedo tudi jajca (das Ei), klobase (die Wurst), različno zelenjavo (das Gemüse) in sadje (das Obst), kosmiče z mlekom (Haferflocken mit Milch) ali jogurtom (der Joghurt). Ob zajtrku jih spremlja skodelica kave (die Tasse Kaffee) ali pa kozarec pomarančnega soka (der Orangensaft). Nemški zajtrk je precej obilen. Ker pa dandanes med tednom nimamo časa za tako raznolik jutranji obrok, Nemci takšne zajtrke večinoma pripravljajo le ob vikendih (das Wochenende). Takrat se zbere vsa družina in skupaj začne dan.

Kruh je pomemben del zajtrka!

Kruh (das Brot) je pomemben del nemške prehrane – ne samo zjutraj, temveč tudi čez dan. Nič čudnega, da torej v Nemčiji obstaja več kot 300 različnih vrst kruha. Najpogosteje je narejen iz bele (Weiß-), ržene (Roggen-) ali polnozrnate moke (Vollkornmehl). Naštevamo nekaj priljubljenih nemških pekovskih izdelkov:

  • kajzerice (die Semmel oder das Brötchen) z različnimi posipi, kot so sončnična semena, mak, sezam;
  • kmečki kruh (das Landbrot) iz pšenične in ržene moke;
  • kruh iz petih žit – pšenice, rži, ječmena, ovsa in koruze (das Fünfkornbrot);
  • preste (die Brezel);
  • ržen kruh (der Pumpernickel).

Na Bavarskem pivo kar za zajtrk?

Na Bavarskem tradicionalni zajtrk sestavljajo klobase bele barve iz teletine in svinjine (die Weißwürste), preste (die Brezen), sladka gorčična omaka (der Weißwurstsenf) in pšenično pivo (das Weißbier). Tradicija veleva, da se »bele klobase« jedo samo dopoldan, ker pa k obroku spada tudi pivo, ni očitno nič neobičajnega, če si boste pred dvanajsto uro privoščili še kozarec mrzlega piva.

Nemško sodišče je odločilo, da zajtrk nista le kos kruha in kava!

Ko je davčni urad želel nekemu podjetju naložiti dodatne davke (die Steuer), saj naj bi delavcem zagotavljali brezplačen (kostenlos) zajtrk – kavo in kruh –, se je podjetje pritožilo na sodišče. Sodišče (das Gericht) je odločilo, da zajtrka ne sestavljata le kruh in kava, temveč bi morali biti v zajtrk vključeni tudi namaz, sir in narezana mesnina, zato je zavrnilo predlog davčnega urada.

Tečaj nemščine: spoznajte navade Nemcev

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da spoznate še druge nemške navade in kulinarične dobrote. Znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste na zajtrk odpravili kar v Nemčijo!

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.