Prvi maj in ples s čarovnicami

V noči na 1. maj, praznik sv. Valburge, je v severni Nemčiji tradicionalno množično praznovanje. V čarovnice (Hexen) preoblečene ženske se zberejo na gori Brocken oz. Blocksberg. To je najvišja gora severne Nemčije v pogorju Harz, kjer plešejo, pojejo in se zabavajo. Prva organizirana Valburgina zabava na gori Brocken je bila že leta 1896. Tečaj nemščine je odlična priložnost tudi za pogovor o čarovnicah in običajih v nemško govorečih deželah.

Majski ples (Maientanz) in bovla z dišečo perlo (Maibowle oz. Maiwein)

Majski ples je običaj (Brauch), pri katerem se s plesom in pesmijo pozdravi mesec maj in pije bovla z dišečo perlo (Maibowle), v mestih se organizirajo zabave, plesi in koncerti. Verjetno je povezan z nočjo čarovnic, ko naj bi se te zbrale (versammeln) na gori Brocken in praznovale (feiern). V južni Nemčiji se za tradicionalni majski ples obleče tudi noša (Tracht) in pojejo majske pesmi (Mailieder). Oglejte si ples.

Bovla z dišečo perlo je pijača, ki je sestavljena iz vina, penečega vina (Sekt) in zelišča dišeča perla (Waldmeister), ki ji daje intenzivno aromo. Prvi jo je pripravil benediktinski menih (Mönch) leta 854 kot zdravilni napitek za krepitev srca in jeter. Dandanes obstaja več receptov za izdelavo tako alkoholne kot brezalkoholne pijače (Getränk), s katero pa vsekakor ni dobro pretiravati, saj lahko v večjih količinah povzroča glavobol. So pa dišečo perlo cenili že Vikingi (Wikinger), ki so z njo aromatizirali svoje pivo. Na tej povezavi si lahko ogledate pripravo bovle z dišečo perlo.

Kres (Maifeuer)

V številnih vaseh se na predvečer 1. maja zakurijo kresovi (Maifeuer), kar naj bi pregnalo (vertreiben) slabe duhove (böse Geister), in praznuje pozno v noč. Pri tem se simbolično zažgejo (verbrennen) tudi čarovnice.

Postavljanje mlaja (Maibaumaufstellen)

Na predvečer 1. maja se v Avstriji in južni Nemčiji postavlja mlaj (Maibaum), za kar se v Avstriji uporablja breza (Birke) in drugod jelka (Tanne) oz. smreka (Fichte), ki jih različno okrasijo s pisanimi trakovi (Bänder) in venci (Kränze). Zakaj breza? Ker je to prvo drevo, ki cveti v maju in zato simbolizira življenje.

Na Bavarskem (Bayern) je postavljanje mlaja povezano tudi s praznovanjem, na katerem nastopijo folklorne skupine (Volkstanzgruppen) in se pojejo tradicionalne pesmi. Seveda pa so s postavljanjem mlaja povezane tudi nekatere igre, kot ta, pri kateri se skuša splezati (besteigen) na vrh mlaja po z milom namazanem deblu. Komur to uspe, ga razglasijo za majskega kralja (Maikönig). Najbolj znana igra pa je kraja mlaja (Maibaumklau), pri čemer se poskuša sosednji vasi izmakniti (stehlen) mlaj, ki ga sicer vestno stražijo. Mlaj je postavljen do konca maja, ponekod pa do jeseni.

Na drugi stani – v Kölnu in okolici – služi mlaj tudi kot dokaz ljubezni (Liebesbeweis) in ga mladi fantje postavijo (aufstellen) pred hišami svojih deklet ter jim tako izpovejo svojo ljubezen.

Sled zaljubljencev (Maistrich)

Ker je maj tudi mesec ljubezni, je ponekod v navadi, da se ponoči s kredo (Kreide) ali apnencem (Kalk) na tla narišejo znamenja in tako javno obelodani ljubezen dveh zaljubljencev ali namigne nanjo. Na tla narisana znamenja, ponavadi v obliki srca, tvorijo sled (Spur), ki poteka od bivališča enega zaljubljenca do drugega (t. i. Maistrich) in v nekaterih vaseh vodi tudi čez trg oz. središče kraja.

Tečaj nemščine vam pomaga spregovoriti

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Tečaj nemščine je idealna priložnost za pogovor v tem praktičnem jeziku, ki ga mnogi Slovenci odlično obvladamo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.