Adventni venček in koledar

Wichern Adventskranz

Na prvem adventnem venčku je gorelo kar 24 sveč. (Avtor: Frank Vincentz )

Adventni venček in adventni koledar izvirata iz Nemčije.

Na prvem adventnem venčku (Adventskranz) je leta 1839 gorelo kar 23 sveč (Kerzen), ki jih je evangeličanski pastor J. H. Wichern iz Hamburga prižgal v adventnem času (Adventszeit) in so bile postavljene na velikem lesenem obroču, kasneje okrašenem še z vejicami jelke (Tannenzweige) – simbolom življenja.

Vsekakor je bil ta leseni obroč s 24 svečami prevelik za bivalne prostore, zato se je njihovo število pozneje zmanjšalo na štiri.

Hattingen Rathaus

Dandanes so tudi pročelja nekaterih stavb preurejena v adventne koledarje (npr. Hattingen Rathaus).

Prav tako v Hamburgu je leta 1902 nastal prvi tiskani adventni koledar (der erste gedruckte Adventskalender), ki  je imel obliko ure, pri čemer so bili na številčnici dnevi, in sicer od 13. do 24. Pri vsakem dnevu je bil natisnjen začetek božične pesmi ali svetopisemski citat.

Čez dve desetletji so se  pojavile »adventne ure« (Adventsuren) z okenci, prvi modeli koledarjev s čokoladicami pa so prišli na trg v 50. letih prejšnjega stoletja. Dandanes so tudi pročelja nekaterih stavb, večinoma mestnih hiš (Rathaus), preurejena v adventne koledarje, kar dodatno poživi mestni utrip v predprazničnem času.

 

Adventni venček in adventni koledar lahko z nekaj domišljije izdelamo tudi sami. Prisluhnite navodilom za ustvarjanje (basteln) adventnega venčka.

Seveda je zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih nemškega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

Lingula vam želi prijeten advent (Frohe Adventszeit)!