Adventni venček in koledar, nemški tradiciji

Tečaj nemščine vam omogoča, da spoznate zanimivosti o tradicijah nemško govorečih držav. Ali ste vedeli, da adventni venček in adventni koledar izvirata iz Nemčije?

24 sveč na venčku

Na prvem adventnem venčku (Adventskranz) je leta 1839 gorelo kar 24 sveč (Kerzen). Te je evangeličanski pastor J. H. Wichern iz Hamburga seveda prižgal v adventnem času (Adventszeit). Postavljene so bile na velikem lesenem obroču, kasneje okrašenem z vejicami jelke (Tannenzweige) – simbolom življenja.

Vsekakor je bil ta leseni obroč s 24 svečami prevelik za bivalne prostore. Prav zato se je njihovo število pozneje zmanjšalo na štiri.

Koledar v obliki ure

Prav tako v Hamburgu je leta 1902 nastal prvi tiskani adventni koledar (der erste gedruckte Adventskalender). Imel je obliko ure, pri čemer so bili na številčnici dnevi, in sicer od 13. do 24. Pri vsakem dnevu je bil natisnjen začetek božične pesmi ali svetopisemski citat.

Čez dve desetletji so se pojavile »adventne ure« (Adventsuren) z okenci, prvi modeli koledarjev s čokoladicami pa so prišli na trg v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Dandanes so tudi pročelja nekaterih stavb, večinoma mestnih hiš (Rathaus), preurejena v adventne koledarje. To še dodatno poživi mestni utrip v predprazničnem času.

Stavbe kot adventni koledar v povečani obliki

Od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja so se tradiciji adventnih koledarjev pridružile kar celotne stavbe (ganze Gebäude). Tako se recimo mestna hiša (das Rathaus) v Gegenbachu v Schwarzwaldu vsako leto spremeni v adventni koledar, kjer okna stavbe ponazarjajo posamezne božične motive.

V Tönningu v Severni Friziji pa lahko občudujete najdaljši adventni koledar na svetu, ki se razteza na celotni dolžini in višini stavbe stare pakirnice (das Packhaus).

Ju znate izdelati sami?

Adventni venček in adventni koledar lahko z nekaj domišljije izdelamo tudi sami. Prisluhnite navodilom za ustvarjanje (basteln) adventnega venčka. 

Lingula vam želi prijeten advent (Frohe Adventszeit)!

Tečaj nemščine omogoča spoznavanje nemških običajev

Seveda je takih zanimivosti še veliko. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula in poleg jezika boste odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.