Avstrijski izumi, ki so spremenili svet

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Ko se učimo novega jezika, ne spoznavamo le slovnice in jezikovnih značilnosti, temveč tudi novo kulturo in širimo obzorja. Tečaj nemščine vam tako omogoča, da izveste mnoge zanimivosti tudi o naših severnih sosedih. Morda niste vedeli – Avstrijci so bili na številnih področjih pionirji. In prav zaradi njihovih izumov (die Erfindung) jemljemo danes marsikateri predmet za samoumevnega.

Počasni posnetek (die Zeitlupe)

Počasni posnetek, bolj poznan pod angleškim izrazom slow motion, je način snemanja. V njemse gledalcu (der Zuschauer) zdi, kot da je dogajanje upočasnjeno. Nastane tako, da kamera posname več slik na sekundo. Na začetku 20. stoletja ga je izumil avstrijski duhovnik August Musger.

Snežna krogla (die Schneekugel)

Snežno kroglo je leta 1900 po naključju izumil Avstrijec Erwin Perzy. Kot popravljalec kirurškega orodja je poskušal izboljšati tedanje žarnice (die Glühbirne). Toda namesto da bi dosegel boljšo svetilnost, je ustvaril snežne krogle. V eno izmed prvih je dodal pomanjšano verzijo slavne Marijine cerkve iz Mariazella.

Alkalne baterije (die Alkalibatterien)

Alkalne baterije so baterije za enkratno uporabo. Njihove elektrode se namreč med uporabo spremenijo in jih ni mogoče večkrat napolniti. Patent (das Patent) za alkalne baterije si lasti avstrijski kemik in izumitelj Karl Kordesch.

Psihoanaliza (die Psychoanalyse)

Klinično metodo, namenjeno preučevanju nezavednega (das Unbewusste) in njegovih vplivov na posameznika, je na začetku 20. stoletja razvil Sigmund Freud. Danes v psihoanalizi obstaja več različnih metod in pristopov, vsem pa je skupno, da temeljijo na nezavednem.

Bomboni Pez (die Pez-Bombons)

Vsak, ki se je rodil pred 1990, se zagotovo spominja, kako se je sladkal z bomboni Pez v najrazličnejših figuricah. Bombončke si je leta 1927 izmislil Eduard Haas. Prvi so imeli okus poprove mete, od tod pa izvira tudi njihovo ime. Pez je namreč izpeljanka nemške besede die Pfefferminze.

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da boste razširili svoj besedni zaklad, se znebili strahu pred tujimi jeziki in samozavestno spregovorili nemško. Pri tem pa boste izvedeli tudi številne zanimivosti, s katerimi se ponašajo nemško govoreča območja. Z uigrano ekipo strokovnih in prijaznih učiteljev boste vzljubili učne ure nemščine in postali boljši govorec.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.