Avstropop, avstrijska glasbena zvrst

Tečaj nemščine obogati tako vaše znanje nemškega jezika kot tudi vaše poznavanje kulture nemško govorečega območja. Avstrijsko nemščino Avstrijci uporabljajo praktično povsod – ob kavi (der Kaffee), kosilu (das Mittagessen) ali na podzemni železnici (die U-Bahn), pomembno vlogo pa ima tudi  v avstrijski glasbi.

Odmik od narodno-zabavne glasbe

Avstropop je glasbena zvrst (die Musikrichtung), ki se je izoblikovala v 70. letih (in 1970er) 20. stoletja na Dunaju pod vplivom različnih svetovnih glasbenih in gledaliških zvrsti kot nasprotje avstrijski narodno-zabavni (der Schlager) in ljudski glasbi (die Volksmusik). Pod vplivom glasbene skupine The Beatles, Erica Claptona in angloameriške pop scene so nastale socialnokritične skladbe (die Lieder), zapisane v dunajskem narečju (im Wiener Dialekt), ki združujejo več glasbenih zvrsti: rock (Rock ‘N’ Roll), blues (Blues) in folk rock (Folk-Rock).

V nasprotju s prvotno idejo

Prvi vrhunec je avstropop doživel z avstrijskimi glasbenimi zvezdami Georgom Danzerjem, Wolfgangom Ambrosom, EAV-jem in S.T.S.-om ter kasneje v 80. letih z Reinhardom Fendrichom in Falcom. Postal je popularna glasbena zvrst, ki se je, kontradiktorno prvotni ideji, približevala avstrijski narodno-zabavni glasbi. Vendar je v avstropopu poudarek na vsebini (der Inhalt), pri narodno-zabavni glasbi pa na vzdušju (die Stimmung), ki ga pesem ustvari.

Avstropop danes

Dandanes glasbene skupine, kot so Wanda, Bilderbuch in Granada, v svojih pesmih avstropop povezujejo s sodobnimi ritmi. Pesmi so večinoma napisane v avstrijski knjižni nemščini (österreichisches Hochdeutsch) in odpete s prepoznavnim avstrijskim naglasom (der österreichischer Akzent), nekatere pa tudi v avstrijskih narečjih.

Glavni predstavniki avstropopa (Vertreter des Austropop) so:

Georg Danzer, Wolfgang Ambros, Reinhard Fendrich, S.T.S., EAV, Falco, Ludwig Hirsch, Opus, Wanda, Bilderbuch in Granada.

Najbolj prepoznavne pesmi avstropopa (berühmteste Austropop-Lieder):

Tečaj nemščine: več kot le učenje slovnice

Spoznavanje nemškega jezika prek kulture, glasbe in zgodovine obogati besedišče ter pripomore k večji splošni razgledanosti, zato je tečaj nemščine na jezikovni šoli Lingula prava izbira, saj ponuja mnogo več kot le suhoparno učenje slovnice.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.