Božični sejmi in njihova tradicija

Nemščina in božični sejmi

Tečaj nemščine ponuja možnost, da spoznate praznične navade Nemcev ob božiču. Božični sejmi (Christkindlmärkte ali Weihnachtsmärkte) so posebnost nemško govorečega prostora. Njihova tradicija izhaja iz 13. stoletja, ko so v nemških mestih v adventnem času postavili sejme, na katerih je bilo mogoče najti raznovrstne izdelke. Prvi božični sejmi so bili na protestantskih območjih, kasneje so se razširili tudi na katoliška. Postavljeni so bili v bližini cerkva (Kirchen), da bi se v adventnem času povečal obisk ceremonij.

Stojnice, domača obrt, medenjaki in kuhano vino

Božični sejmi, ki so jih prevzele tudi mnoge nenemške dežele, med njimi Slovenija,  imajo podobno obliko. V središču mesta, velikokrat v okolici cerkve ali katedrale, na mestnem trgu ali v bližini gradu, so postavljene stojnice (Weihnachtsbuden), na katerih izdelovalci domače obrti (Handwerkskunst) prodajajo svoje izdelke, praznično vzdušje (Weihnachtsstimmung) pa ustvarjata božična glasba ter vonj po medenjakih (Lebkuchen) in kuhanem vinu (Glühwein). Seveda ne sme manjkati niti lepo okrašeno božično drevo (Weihnachtsbaum).

Najstarejši v Münchnu, najslavnejši nürnberški

  • Münchenski božični sejem je bil prvič omenjen že leta 1310 in velja za enega najstarejših božičnih sejmov v Nemčiji. Dandanes je v tem mestu več božičnih sejmov na različnih lokacijah, najbolj obiskan je ta na trgu Marienplatz.
  • Nekoliko mlajši je dresdenski Striezelmarkt (imenovan po pletenem kolaču) iz leta 1434.
  • Dresdenski sejem je predvsem poznan po potici, podobni božičnemu kolaču Christstollen, in po rezbarijah iz Češkega rudogorja.
  • Najslavnejši je nürnberški božični sejem, ki ga prirejajo že od 17. stoletja in za katerega so še posebej značilni medenjaki (Lebkuchen) in pečenice (Bratwurst).

Za praznike v tujino

V pravljičnem decembru lahko obiščete katerega izmed nemških ali avstrijskih božičnih sejmov, potrenirate svoj pogovor v nemščini, se pogrejete ob kozarcu kuhanega vina in užijete prazničnega duha. Pripravili smo seznam 10 najboljših božičnih sejmov v Nemčiji in Avstriji.

Nemčija Avstrija
1.      Dresdner Striezelmarkt 1.      Wien, Spittelberg
2.      Baden-Baden Christkindlmarkt 2.      Tirol, Innsbrucker Altstadt
3.      Internationaler Weihnachtsmarkt Essen 3.      Tirol, Lienzer Adventsmarkt
4.      Frankfurter Weihnachtsmarkt 4.      Vorarlberg, Bregenzer Weihnachtsmarkt
5.      Münchner Christkindlmarkt 5.      Eisenstadt, Schloss Esterházy
6.      Aachener Weihnachtsmarkt 6.      Niederösterreich, Weihnachtsdorf Schloss Hof
7.      Leipziger Weihnachtsmarkt 7.      Salzburg, Domplatz
8.      Weihnachtsmarkt am Hamburger Rathaus (pred mestno hišo) 8.      Oberösterreich, Linzer Hauptplatz
9.      Bremer Weihnachtsmarkt 9.      Steiermark, Grazer Hauptplatz
10.   Nürnberger Christkindlesmarkt 10.   Wien, Rathausplatz

Frohe Weinachten!

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Če se želite naučiti nemškega jezika in na božičnem sejmu prodajalce očarati s svojim znanjem, je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula za vas prava izbira. Pa lepe božične praznike!

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.