Čokoladni Tübingen

Nemščina ima veliko »sladkih« izrazov, kot so na primer Schokolade (čokolada), süß (sladko), Süßigkeiten (sladkarije) – beseda, ki se kar sama razleze po jeziku, tako kot okus čokolade.

chocolART

V Tübingenu že več kot desetletje vsako leto v začetku decembra prirejajo mednarodni festival čokolade, ki je hkrati največji festival čokolade v Nemčiji. Na njem se predstavi več kot 100 vrhunskih proizvajalcev (Hersteller), ki prihajajo iz Evrope, Afrike ter Severne in Južne Amerike. V šestih festivalskih dneh imajo tako obiskovalci (Besucher) možnost poskusiti najboljšo čokolado. Dogodek obišče okoli četrt milijona ljudi.

Chocolart15-1
ChocolArt13-2
ChocolArt13-3
Chocolart15-4

Na festivalu pa vas ne čaka samo pokušnja najboljše čokolade. Lahko se udeležite različnih delavnic, na primer delavnice izdelovanja pralinejev (Pralinenkurse) ali kake druge delavnice o pripravi čokolade (Schoko-Kockkurse), pokukate v čokoladno sobo (chocolateROOM), si ogledate čokoladne umetnine (Schoko-Kunst), obiščete čokoladno gledališče (Schoko-Theater) in še in še. Za sladokusce res ne manjka razvedrila, pa tudi za čokolado manj zagreti »sopotniki« bodo nad ponudbo festivala gotovo navdušeni. Vstopnine ni.

Čudoviti stari del Tübingena

Festival se odvija v strogem centru mesta, ki navdušuje s staro arhitekturo – hiše so pisanih barv in obdane z lesenimi letvami, na njihova pročelja pa so med festivalom  usmerjene različne projekcije.

Tübingen je sicer univerzitetno mesto ob reki Neckar, ki se ponaša z eno najstarejših evropskih univerz, Eberhard Karls Universität Tübingen.

Nemščina na festivalu

Čeprav gre za mednarodni festival, je nemščina zagotovo najboljše orodje za komunikacijo. Tu je nekaj izrazov, ki jih boste zagotovo zasledili:

  • Eintrittfrei – brezplačen vstop
  • Gratisprobe – brezplačni vzorci
  • enthält Nüsse – vsebuje oreščke
  • Knusper-Crème – hrustljavo polnilo
  • Nougat-Crème, Hasselnussfüllung – lešnikovo polnilo

Nemščina bo obisk Tübingena naredila še prijetnejši. Tečaj nemščine v Linguli pa je zanesljiv pristop do tega, da boste s komunikacijo v nemščini očarali tudi domačine.