Dirndl – tradicionalno nemško žensko oblačilo

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemško kulturo in navade. Oblačilo dirndl je ena izmed najbolj prepoznavnih bavarskih noš, ki jih danes oblikujejo tudi svetovno znani modni oblikovalci. Le malo tujcev pa pozna skrivnost (das Geh eimnis) položaja pentlje na tem oblačilu, ki lahko marsikoga spravi v zadrego!

Tradicionalno oblačilo s čudnim imenom

Ime za to tradicionalno bavarsko in avstrijsko oblačilo izvira iz bavarsko-avstrijske besede »dirn«, kar pomeni »mlado dekle«. V nekaterih nemških narečjih pa so z besedo dirn imenovali dekleta nižjega razreda, ki so delale na kmetijah (der Bauernhof). Zanimivo pa je tudi to, da je beseda »dirne« kasneje dobila slabšalni pomen in so jo začeli uporabljati za prostitutke (die Prostituierte) v mestnih bordelih.

Od kod sploh prihaja oblačilo dirndl?

V nasprotju s splošnim prepričanjem dirndla niso nosili kmetje v Alpah. Sprva so ga oblačile služabnice in gospodinje (die Hausfrau), ob koncu 19. stoletja pa je dirndl kar naenkrat postal modni pojav. Ženske višjega razreda v alpskem območju so začele  tovrstno oblačilo nositi med počitnicami (die Ferien) v podeželskih krajih. Verjele so, da se bodo z dirndlom bolje prilagodile podeželskemu življenjskemu slogu.

Kaj sestavlja dirndl?

Dirndl sestavljajo bela bluza (die Bluse), korzet (das Korsett) v barvnem kontrastu z bluzo, dolgo ali kratko krilo (der Rock) in predpasnik (die Schürze) s pentljo. Danes so na voljo tudi dirndli, ki so sešiti iz enega kosa, brez steznika. Na oblačilu so različni vzorci in motivi, ki izhajajo iz narodne noše. Zgornji del je prevezan z različnimi barvnimi trakovi, vzorci in barve pa so odvisni od krajevnih navad.

Dekleta, pazite, na katero stran si boste zavezale pentljo!

Predpasnik, ki je sestavni del oblačila, ima pentljo (die Schleife), ki je lahko na levi (linke) ali desni (rechte) strani. Vendar pozor, pentlja na levi strani pomeni, da je dekle samsko (ledig) in z njo lahko flirtate, če pa je pentlja na desni strani, pomeni, da je dekle zasedeno (besetzt).

Oktoberfest in dirndl

Po več kot sto letih je dirndl še vedno zelo priljubljen. S ponosom in veseljem ga nosijo mlajše in starejše generacije, največkrat pa ga ljudje oblečejo ravno med Oktoberfestom, ki je eden izmed najbolj priljubljenih (beliebt) praznikov na Bavarskem.

Tečaj nemščine: spoznajte avstrijske običaje

Seveda je zanimivosti še veliko, tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula pa je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemško in avstrijsko kulturo ter običaje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.