Nemški filmi, vredni vašega ogleda

Tečaj nemščine vam nudi pogovore o nemški kulturi in tradiciji, del katere so tudi filmi. Kdaj ste si nazadnje ogledali kakšen nemški film?

naslovnice nemških filmov

Deutsche Filme

Nemčija je led prebijala tudi v filmski umetnosti. Metropolis (1927), ki ga je režiral Fritz Lang, velja za prvi nemi znanstvenofantastični film. Tri leta mlajši Modri angel (Der blaue Engel), ki je prinesel svetovno slavo Marlene Dietrich, pa je prvi večji nemški zvočni film. Z njim je režiser Josef von Sternberg doživel tudi mednarodni uspeh. V času nacizma je veliko nemških režiserjev in igralcev emigriralo v Hollywood (med njimi Fritz Lang in Marlene Dietrich). Hitlerjeva najljubša režiserka pa je postala Leni Riefenstahl, ki je s svojimi propagandnimi dokumentarnimi filmi (npr. Triumf volje – Triumph des Willens) postavila »spomenik« nacističnemu režimu.

Odlomek iz filma Metropolis in promocijski plakat za film Modri angel

Revolucija v 60. letih

Nemški film je ponovno revolucijo povzročil v 60. letih pod nazivom mladi/novi nemški film z režiserji Fassbinderjem (Berlin Alexanderplatz), Herzogom (Aguirre, jeza božja – Aguirre, der Zorn Gottes) in Wendersom (Nebo nad Berlinom – Der Himmel über Berlin).

Oglejte si filme zadnjega desetletja

tečaj nemščineV zadnjem desetletju so največ pozornosti mednarodne javnosti poželi filmi Good Bye, Lenin! (2003) Wolfganga Beckerja, Propad (Untergang, 2004) Oliverja Hirschbiegla, Parfum Toma Tykwerja, Z glavo ob zid (Gegen die Wand) Fatiha Akina. Leta 2007 pa je film Življenje drugih (Das Leben der Anderen) Floriana Henckla von Donnersmarcka prejel oskarja za najboljši tujejezični film.

 

Tečaj nemščine je v Linguli zanimiv

Zanimivih nemških filmov je še veliko. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam nudi možnost, da poleg jezika odkrijete tudi nemško kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.