Nemški filmi

Deutsche Filme

    • Nemčija je led prebijala tudi v filmski umetnosti. Metropolis (1927), ki ga je režiral Fritz Lang, velja za prvi nemi znanstvenofantastični film, tri leta mlajši Modri angel (Der blaue Engel), ki je prinesel svetovno slavo Marlene Dietrich, pa je prvi večji nemški zvočni film, s katerim je režiser Josef von Sternberg doživel mednarodni uspeh. V času nacizma je veliko nemških režiserjev in igralcev emigriralo v Hollywood (med njimi Fritz Lang in Marlene Dietrich), Hitlerjeva najljubša režiserka pa je postala Leni Riefenstahl, ki je s svojimi propagandnimi dokumentarnimi filmi (npr. Triumf volje – Triumph des Willens) postavila »spomenik« nacističnemu režimu.

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=qN1z_Z-zzMk” width=”320″ height=”240″]Odlomek iz filma Metropolis (levo) in promocijski plakat za film Modri angel

  • Nemški film je ponovno revolucijo povzročil v 60. letih pod nazivom mladi/novi nemški film z režiserji Fassbinderjem (Berlin Alexanderplatz), Herzogom (Aguirre, jeza božja – Aguirre, der Zorn Gottes) in Wendersom (Nebo nad Berlinom – Der Himmel über Berlin).
  • V zadnjem desetletju so največ pozornosti mednarodne javnosti poželi filmi Good Bye, Lenin! (2003) Wolfganga Beckerja, Propad (Untergang, 2004) Oliverja Hirschbiegla, Parfum Toma Tykwerja, Z glavo ob zid (Gegen die Wand) Fatiha Akina. Leta 2007 pa je film Življenje drugih (Das Leben der Anderen) Floriana Henckla von Donnersmarcka prejel oskarja za najboljši tujejezični film.

naslovnice nemških filmov

Zanimivih nemških filmov je še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih nemškega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.