Jodlanje, ena najstarejših oblik komunikacije

Ljudje smo družabna bitja in komunikacija v obliki pogovora ali dopisovanja je pomemben del našega vsakdana. Tudi tečaj nemščine omogoča komunikacijo v tujem jeziku. Ali ste vedeli, da je jodlanje ena najstarejših oblik komunikacije?

Alpski krik, klic živini ali jodlanje

Stalno in hitro spreminjanje glasovnega registra ustvarja žvrgoleči stil petja, imenovan jodlanje (das Jodeln), »alpski krik« (der Almschrei) in »klic živini« (der Viehruf). Beseda jodlanje izhaja iz srednje visoke nemščine jolen, ki pomeni klicanje, kričanje in petje.

Od alpskih pastirjev pa vse do Amerike

Jodlanje je zaradi glasnosti omogočalo komuniciranje alpskim pastirjem v hribih. Na jodlanje jodlarjev (der Jodler) se je odzvala tudi živina (das Vieh) z zvoncem (die Glocke), ki ji je visel okrog vratu. V 19. stoletju je jodlanje kot oblika petja postalo priljubljeno v mestih. Po zaslugi izseljencev se je razširilo tudi v ZDA in številne kavbojske pesmi iz 19. stoletja imajo jodlarske refrene (der Refrain).

Kako lahko še rečemo jodlanju

Na avstrijskem Štajerskem se je jodlanje najbolj zakoreninilo v življenje ljudi in je postalo del kmečke kulture. Nemško govoreč prostor pozna različne izraze za jodlanje (das Jodeln):

  • avstrijska Štajerska (Steiermark) – der Wullaza
  • Dunaj (Wien) in Spodnja Avstrija (Niederösetrreich) – der Dudler, das Dudeln
  • Zgornja Avstrija (Oberösterreich) – der Almer
  • Zgornja Bavarska (Oberbayern) – das Gallnen
  • Bavarski gozd (der Bayerwald) – die Ari
  • Dežela Appenzell – der Zäuerli, der Ruggusseli 

Bi zmogli 14 ur neprekinjenega jodlanja?

Svetovni rekord (der Weltrekord) v jodlanju pripada Avstrijcu Rolandu Roßkoglerju, ki je jodlal kar 14 ur in 37 minut.

Tečaj nemščine je poučen, a zabaven

Vas zanima še več o kulturi nemško govorečega prostora? Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je pravi naslov za sproščen pogovor o raznolikih temah, med katere sodi tudi jodlanje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.