Kneipentour – organiziran obisk barov

Tečaj nemščine ponuja odlično priložnost, da bolje spoznate nemško kulturo in navade Nemcev. Med drugim se boste naučili naročati pijačo in jedačo v restavraciji. Izraz Ich hätte gern ein Bier, bitte! vam bo prišel zelo prav, če se boste udeležili t. i. Kneipentour – organiziranega obiska barov.

Organizirano iz bara v bar

Kneipe je pogovorna nemška beseda za bar ali pub. Kneipentour (angleška različica je pub crawl) opisuje večerno dejavnost, ko se mladi in stari premikajo iz bara v bar in v vsakem nekaj popijejo. Pri organiziranih Kneipentour velja omejitev, koliko časa udeleženci ostanejo v enem lokalu, večinoma pa v štirih urah obiščejo štiri lokale (torej en bar na uro).

Priljubljeno med študenti

V Nemčiji je Kneipentour zelo priljubljen med študenti, te vrste »spoznavne večere« organizirajo kar študentske organizacije na fakulteti. Seveda ni nujno, da je vključen alkohol, če pa je, se najpogosteje pije pivo.

Ersti Woche – teden brucev

V prvem, uvodnem tednu na fakulteti, t. i. Ersti Woche (Teden brucev), bruci na ta način ne spoznajo samo bare, ampak tudi mesto samo. Predvsem se seznanijo s ponudbo barov in lokalov, kamor se lahko vrnejo s prijatelji na popoldansko kavico ali sproščujoče pivo ob koncu dneva.

Pijan v nemščini

Nemško poimenovanje Kneipentour je nekoliko milejše od angleške različice pub crawl, ki dobesedno pomeni »plaziti se od bara do bara«, s tem pa namiguje na popolno opitost. Nemci imajo sicer kar nekaj izrazov za opis vinjene osebe.

  • betrunken sein – biti pijan
  • besoffen sein – napiti se ga, npr. nacukati se, naliti se
  • voll sein (wie ein Eimer) – napiti se ga, npr. nažehtati se
  • blau sein – biti pijan, npr. biti pod gasom
  • einen im Tee haben – biti rahlo opit, npr. dobre volje, fajhten

Tečaj nemščine: spoznajte navade Nemcev

Svoje besedišče in poznavanje kulture in navad Nemcev boste razširili, če obiščete tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.