Strandkörbe, kultni nemški počivalnik

Bi si privoščili počitek v značilni pisani košari na plaži, ki varuje pred vetrom, soncem in pogledi sosedov? Na obalah Severnega morja (Nordsee) in Baltika (Ostsee) poleti ponuja zaščito pred soncem in vetrom okoli 100.000 počivalnikov. To so plažne košare (Strandkörbe), ki jih že konec aprila postavijo na obalo (Küste) in jih večina dopustnikov (Urlauber) že vnaprej rezervira (buchen) v izposojevalnicah (Verleihe). Tečaj nemščine je poleg izpopolnjevanja jezika namenjen tudi spoznavanju zanimivosti.

Kdaj je nastala znamenita plažna košara?

V 19. stoletju je prvo izdelal obrtnik (Handwerker) po naročilu bogate dame. Spletel (flechten) je stol in prek njega napel (spannen) blago za zaščito pred sončnimi žarki (Sonnenschutz), vetrom (Windschutz), dežjem (Regen) in peskom (Sand). Tako je nastal prvi primerek počivalnika, ki je v kasnejših letih dobil še dodatno opremo (Ausstatung) za popolno udobje (Komfort).

Klasična izvedba plažne košare je dvosed z modro-belimi oziroma rdeče-belimi blazinami (Polster).

Plažne košare – od preprostosti do luksuza

Dandanes jih izdelujejo v obrtnih delavnicah (Manufakturen). Pri tem je potrebno veliko ročnega dela (Handarbeit) in izkušeni pletarji (Flechter) izdelajo eno v osmih urah. Klasična izvedba plažne košare je dvosed z modro-belimi oziroma rdeče-belimi blazinami (Polster), ki ima oporo za noge (Fußstütze), naslonjalo za roke (Armlehne), zložljivo mizico (Klapptisch) ter majhno streho iz blaga (Markise). V luksuznih izvedbah pa so še dodatno oblazinjenje (Polsterung), ogrevani sedeži (Sitzheizung), svetilka (Licht) in vtičnica (Steckdose). Ne manjkajo pa niti storitve kot strežba pijač (Getränkeservice), WiFi-brezžična dostopna točka itd. Medtem ko so plažne košare na obalah Severnega morja tradicionalno oglate oblike (kantig), so na Baltiku značilno zaobljene (rundlich).

Od počitka do poroke

Ljudje pa si jih ne izposodijo samo za počitek (Erholung) na plaži, temveč tudi ob posebnih priložnostih (Anlässe), kot so poroka (Hochzeit), obletnice (Jubileen) in podobno. V njih pa si ogledajo tudi film v kinu na plaži (Strandkorbkino).

Prikrajšani niso niti ljubitelji gora (Bergliebhaber), saj na Bavarskem (Bayern) izdelujejo tudi počivalnike v alpskem slogu (Alpenstrandkorb). Ti omogočajo počitek (Erholung) gostom v turističnih krajih (Urlaubsorte), na primer na Tirolskem ali v smučarskih središčih (Skizentren). Nekateri pa si z njim pričarajo dopustniško vzdušje kar na domačem vrtu.

Oglejte si video in prisluhnite zanimivemu opisu počivalnika v lepi nemščini.

Kateri tečaj nemščine bi bil najprimernejši za vas?

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Tečaj nemščine vam je na voljo na vseh ravneh in v različnih oblikah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen umestitveni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.