Nemška literatura

Deutsche Literatur

odprta Gutenbergova biblija

Gutenbergova biblija

  • Prav izpopolnjena tehnologija tiskanja s premičnimi kovinskimi črkami, ki jo je sredi 15. stoletja zasnoval Johannes Gutenberg, je povzročila pravo revolucijo na področju knjigotiska. Prva knjiga, ki je bila natisnjena na ta način, je Gutenbergova biblija (1455). Njegov izum pa je pripomogel tudi k večji dostopnosti knjig in pismenosti.
  • K razvoju enotnega nemškega jezika in književnosti je odločilno pripomogel protestantski reformator Martin Luther, ki je leta 1534 v nemščino prevedel biblijo.
avtorica Herta Müller podpisuje knjigo

Nemška avtorica Herta Müller, ki je leta 2009 prejela Nobelovo nagrado za književnost

  • Med najbolj priznane nemške avtorje, ki so vplivali tudi na svetovno književnost, sodijo: Goethe, Schiller, Hoffmann, brata Grimm, Hölderlin, Heine, brata Mann, Hesse, Brecht, Böll in Grass. Med sodobnejšimi avtorji, ki so dostopni tudi v slovenskem prevodu, velja omeniti Thomasa Brussiga (Junaki kot mi), Bernharda Schlinka (Bralec), Patricka Süskinda (Parfum), Wladimirja Kaminerja (Ruski disko) in Feriduna Zaimoğluja (Leyla). Leta 2009 pa je nemška avtorica Herta Müller prejela Nobelovo nagrado za književnost.
  • Knjižni molji in založniki se vsako leto zgrinjajo v Frankfurt, kjer oktobra poteka največji in najpomembnejši knjižni sejem, na katerem se predstavlja več kot 7.000 založnikov.

 

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.