Nemška literatura – Deutsche Literatur

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spoznate nemško literaturo ali Deutsche Literatur. Poznate najbolj znane nemške pisatelje?

Revolucija tiskanja

Izpopolnjena tehnologija tiskanja s premičnimi kovinskimi črkami, ki jo je sredi 15. stoletja zasnoval Johannes Gutenberg, je povzročila pravo revolucijo na področju knjigotiska. Prva knjiga, ki je bila natisnjena na ta način, je Gutenbergova biblija (1455). Njegov izum pa je pripomogel tudi k večji dostopnosti knjig in pismenosti.

K razvoju enotnega nemškega jezika in književnosti je odločilno pripomogel protestantski reformator Martin Luther. Ta je leta 1534 v nemščino prevedel biblijo.

Poznate znane nemške pisatelje?

Med najbolj priznane nemške avtorje, ki so vplivali tudi na svetovno književnost, sodijo: Goethe, Schiller, Hoffmann, brata Grimm, Hölderlin, Heine, brata Mann, Hesse, Brecht, Böll in Grass. Med sodobnejšimi avtorji, ki so dostopni tudi v slovenskem prevodu, velja omeniti Thomasa Brussiga (Junaki kot mi), Bernharda Schlinka (Bralec), Patricka Süskinda (Parfum), Wladimirja Kaminerja (Ruski disko) in Feriduna Zaimoğluja (Leyla). Leta 2009 pa je nemška avtorica Herta Müller prejela Nobelovo nagrado za književnost.

Obiščite knjižni sejem v Frankfurtu

Knjižni molji in založniki se vsako leto zgrinjajo v Frankfurt, kjer oktobra poteka največji in najpomembnejši knjižni sejem, na katerem se predstavlja več kot 7.000 založnikov.

Tečaj nemščine: berite kar v nemščini

Če ste med branjem članka ugotovili, da bi nemške knjige radi brali kar v originalu, vam bomo v jezikovni šoli Lingula pri tem z veseljem pomagali. Tečaj nemščine vas bo opremil z uporabnim besediščem, slovnico pa se boste naučili preko pogovora. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.