Materinski dan v nemško govorečih državah

Muttertag ali materinski dan

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spoznamo tudi kulturne posebnosti in zanimivosti v nemško govorečih državah. Ena izmed njih je tudi praznovanje materinskega dneva.

Švica je bila prva

V Nemčiji, Avstriji in Švici je materinski dan (Muttertag) drugo nedeljo v maju. Praznik (Feiertag), posvečen materam in materinstvu (Mutterschaft), se je v nemško govorečih državah razširil najprej v Švici, v prvi polovici 20. let pa še v Nemčiji in Avstriji.

V Nemčiji so Muttertag prvič praznoval leta 1923. K temu so veliko pripomogli cvetličarji (Floristen), ki so dan mater oznanjali s plakati »Slavite mater« v izložbah, manjšimi oglaševalskimi akcijami (Werbekampagnen), poezijo (Muttertagspoesie) in kot dan cvetličnih želja (Blumenwünsche).

V času nacizma je praznik dobil tudi političen prizvok, saj so matere z veliko otroki (kinderreiche Mütter) slavili kot junakinje (Heldinnen) naroda, ki naj bi poskrbele za »arijski naraščaj«.

Pesmi, cvetlice, čokolada

Poleg klasičnega darila – cvetja (Blumen) – materam navadno poklanjajo manjša darila (Geschenke), pesmi (Gedichte), izreke (Sprüche) in čokolado.

Na ta dan naj bi jih družine razvajale (verwöhnen), saj je smisel praznika predvsem to, da pokažemo hvaležnost za njihovo skrb za družino in gospodinjstvo (Haushalt), kar se premalo ceni (würdigen).

Seveda imajo tudi očetje svoj praznik – očetovski dan (Vatertag), a o njem ob drugi priložnosti, kot je tečaj nemščine. Pa še droben verz ob materinskem dnevu:

Zum Muttertag

„Mutti!“ „Mama!“ „Mami!“ „Ma!“
ruft man euch – schon seid ihr da.
So lasst heute euch verwöhnen
von den Töchtern und den Söhnen.
Ruht euch einfach einmal aus
und genießt unsren Applaus.

Svetovanje ‒ kateri tečaj nemščine bi bil najprimernejši za vas

Če ste med branjem članka navdušili za tečaj nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen umestitveni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.