Miklavž, Božiček in …?

Tudi v Avstriji, Nemčiji in Švici otroke obiščejo trije dobri možje, vendar je eden izmed njih značilen le za nemško govorno območje.

V srednjem veku so otroke obdarovali (bescheren) samo za praznik sv. Miklavža (Nikolaus) 6. decembra; na predvečer praznika so otroci nastavili čevlje, ki jih je Miklavž napolnil s sladkarijami (Süßigkeiten) in drobnimi darili (Geschenke). Navada obdarovanja na sveti večer (Heiliger Abend) oziroma za božič (Weihnachten) je nastala šele kasneje.

Christkind_in_StruwwelpeterChristkind

V 16. stoletju je Martin Luther, utemeljitelj protestantske cerkve, premaknil obdarovanje (Bescherung) na 25. december in uvedel tudi novega obdarovalca, tako imenovanega Christkinda, ki je imel podobo angela (Engel) v belem oblačilu (Gewand).

Prinašalec daril »Christkind« danes poleg preostalih dveh dobrih mož – Miklavža in Božička – obdaruje otroke tako na katoliških območjih, kot so Avstrija, Bavarska, katoliški predeli Baden-Württemberga in Porenje, kot tudi v tradicionalno evangeličanskih regijah, kot so Frankonija, Baden-Württemberg, Pfalz, Hessen in nemški del Švice.

Kot zanimivost povejmo, da se poimenovanje »Christkind« uporablja tudi za otroke, ki imajo rojstni dan 24. decembra.

Christkindlesmarkt_nuernbergNa božičnem sejmu (Weihnachtsmarkt oziroma Christkindlesmarkt) v Nürnbergu že od leta 1933 v vlogi Christkinda nastopa otrok, ki ga meščani izberejo za to priložnost, in vsako leto z nagovorom odpre sejem. Najbolj znani božični sejem, ki je tudi eden izmed največjih v Nemčiji, obišče prek dva milijona obiskovalcev (Besucher). Ti lahko v lesenih hišicah (Holzbude) kupijo od božičnih dobrot do okraskov (Christbaumschmuck) ter se okrepčajo z znanimi nürnberškimi pečenimi klobasicami (Nürnberger Rostbratwust) in kuhanim vinom (Glühwein).

 

Praznično vzdušje na nürnberškem božičnem sejmu si lahko ogledate na povezavah

Obisk katerega od sejmov bo prijetnejši, če vam sporazumevanje v nemščini ne dela težav. Če bi radi svoje znanje nemščine osvežili, lahko izbirate med različnimi tečaji. Kateri je pravi, boste skupaj z učiteljico ugotovili na brezplačnem svetovalnem pogovoru.