Nemški izumi, za katere niste vedeli

Tečaj nemščine vam ne omogoča le učenja jezika, temveč spoznate tudi veliko zanimivosti o nemško govorečih deželah. Nemci so avtorji mnogih izumov. Ali ste vedeli, da so izumitelji zobne paste?

#1 Orglice

Leta 1821 jih je izumil Christian Buschmann kot pomoč pri uglaševanju klavirja. Glasbilo se je zaradi majhnosti in priročnosti hitro razširilo po svetu.

#2 Zobna pasta

Ottomar Heinsius von Mayenburg je ekperimentiral s prahom za zobe, ustno vodico in eteričnimi olji. Rezultat je bila zobna pasta Chlorodont (1907), ki jo je obogatil z okusom mete in z njo napolnil prepogljive tube.

#3 Džins

Levi Strauss je bil Nemec, ki se je z družino preselil v Ameriko. Njegove hlače iz šotorskega platna so bile sprva namenjene iskalcem zlata. Kmalu je odprl svojo trgovino s tekstilom, namesto šotorskega platna pa je leta 1873 začel uporabljati denim.

#4 Aspirin

Aspirin je leta 1897 izumil Felix Hoffmann, zaposlen v podjetju Bayer.

#5 Človek ne jezi se

Igro »človek ne jezi se« je Josef Schmidt leta 1905 narisal za svoje tri sinove, ki so se dolgočasili, kmalu pa so jo igrali vsi sosedje.

#6 Termovka

Reinhold Burger se je več let ukvarjal z izzivom, kako bi dvojno steklo postalo izolator. Svoj izum je leta 1903 izboljšal s kovinskim ohišjem, dodal še lonček pokrov in nastala je termovka.

#7 Čajna vrečka

Izum Adolfa Rambolda (1929) je prepričal tudi najzahtevnejše pivce čaja. Na leto zdaj izdelajo 220 milijard praktičnih čajnih vrečk.

#8 Kavni filter

Pri izumu kavnega filtra (1908) sta Melitti Bentz nevede pomagala sinova. Mama je vzela papir iz njunih zvezkov in tako zavarovala skodelico pred usedlino. Svoj izum je nato izpopolnjevala še nekaj let.

Svetovanje ‒ kateri tečaj nemščine bi bil najprimernejši za vas

Če ste med branjem članka navdušili za tečaj nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.