Nemci in najbolj priljubljena praznovanja

Tečaj nemščine je namenjen pridobivanju besedišča, pa tudi spoznavanju nemške kulture. Mednje sodijo tudi praznovanja. Katero vas v Nemčiji najbolj pritegne?

Japonski dan (Japan Tag)

V nemškem Düsseldorfu je opaziti močan vpliv japonske kulture v umetnosti, hrani, pijači, športu in preživljanju prostega časa. Zato vsako leto v začetku junija priredijo praznik Japonski dan, v katerem japonska kultura (Japanische Kultur) zaznamuje celotno mesto.

Predstave (Aufführungen), razstave (Ausstellungen), muzeji (Museen) in kulinarika dobijo japonski pridih. Ušesa boža japonska glasba, na več prizoriščih po mestu predstavljajo umetnost japonskih borilnih veščin.

Obletnica ustanovitve hamburškega pristanišča (Hamburger Hafengeburtstag)

Sedmega maja leta 1189 je cesar Friedrich Barbarossa trgovcem dovolil prevažati blago od reke Elbe do Severnega morja brez plačila carine. Takrat si verjetno ni predstavljal, da bo ravno v Hamburgu nastalo največje nemško pristanišče (Hafen). Temu v čast vsako pomlad od leta 1977 poteka tridnevni pomorski festival, posvečen pomorščakom, ladjam (Schiffe) in na splošno obujanju tradicije pomorstva, ki ga obišče 1,5 milijona ljudi. Slovesnost odprejo z zgodovinskimi plovili, zanimivo je tekmovanje s čolni po Elbi, dogajanje pa skleneta ognjemet (Feuerwerk) in ladijska parada (Parade) ob zvokih hamburške himne.

Oktoberfest

Največji festival piva (Bier) na svetu vsako leto v München privabi sedem milijonov ljudi. Prireditev odpre župan prvo soboto po 15. septembru, ko spije prvi vrček piva in reče: »O’zapft is (ni ga več)!« Po strelu iz 12 pušk začne iz pip teči pivo in zabava se uradno začne. Bavarci vsako leto natočijo več kot sedem milijonov litrov piva, spečejo več kot pol milijona piščancev (Hähnchen), 120 tisoč klobas (Würste), 120 volov (Ochsen) in okoli 100 telet (Kälber).

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Z znanjem nemščine, ki vam ga nudi tečaj nemščine, bo obisk Nemčije prijetnejši in pristnejši. Nemce boste s klepetom v nemščini navdušili in z veseljem vam bodo pomagali, če vam bo »zmanjkala« kaka nemška beseda.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.