Avstrijci in praznovanje pusta

Tečaj nemščine je prvovrstna priložnost za spoznavanje avstrijske tradicije in kulture skozi učenje tujega jezika. Številni avstrijski običaji in navade so podobni slovenskim, vendar ima pust v avstrijski tradiciji posebno mesto.

Peti letni čas (die fünfte Jahreszeit)

Z januarjem se za Avstrijce začne tako imenovani peti letni čas, čas heca, kostumov in maškar, zabave in norčij. To je čas, ko se Avstrijci sprostijo in brezskrbno »norijo« (ausgelassen feiern). Der Fasching (pust) se začne dan po katoliškem prazniku, ki oznanja prihod svetih treh kraljev (der Tag der Dreikönige), torej 7. januarja, in traja vse do pepelnice (der Aschermittwoch), ko se začne 40-dnevni post pred veliko nočjo. Dolžina pustnega časa (die Faschingszeit) je odvisna od datuma velikonočne nedelje (der Ostersonntag), ki se ravna po luni.

Zakaj praznujejo pust?

  1. Še zadnja zabava pred postom (»Noch einmal richtig gut gehen«)

Pustnemu času sledi 40-dnevni post, ko se katoličani postijo, torej ne jedo mesa in mlečnih izdelkov, v današnjem času pa se denimo odpovedujejo tistemu, kar jim pomeni največjo skušnjavo. Zaradi tega je pust še zadnja priložnost za užitek v »pregrehah«. Pustno oziroma postno noč (die Feiernacht) praznujejo s plesom, glasbo, ogromno hrane in alkoholom.

  1. Preganjanje zime (Den Winter verjagen)

Že Germani so ob koncu hladnega obdobja z zvonovi in v maskah preganjali zimske duhove (die Wintergeister).

  1. Menjava vlog (der Rollentausch)

V antiki so stari Rimljani enkrat na leto zamenjali vloge. Višji sloji (die Herren) so postali sužnji (die Sklaven) in sužnji so postali višji sloj. Na ta dan so bile dovoljene šale (die Witze) in kritike (die Kritik) na račun najvišjih slojev.

Kako poteka praznovanje pusta?

Dunaj (Wien)

Pustni običaji in tradicije so na Dunaju postali redkost, vendar je Dunaj daleč pred drugimi avstrijskimi deželami po številu pojedenih krofov (die Krapfen). V tem času priredijo Dunajčani številne plese.

Solnograška (Salzburg)

Pust ima na Solnograškem posebno mesto. V tem času ni politično obarvanih debat in pesimizma. Organizirajo večere norčevanja in smeha.

Tirolska (Tirol)

Na Tirolskem je veliko običajev, ki se razlikujejo od vasi do vasi. V Innsbrucku priredijo tradicionalni marš jezdecev z »vampom« (der Marsch der Wampelreiter), pri katerem morajo jezdeci svoj »vamp« vreči čez hrbet. Ta običaj predstavlja boj med zimo in pomladjo (der Kampf zwischen Winter und Frühling.) V mestu Landeck prebivalci na bližnji vzpetini mečejo goreč kos lesa, ki je prinašalec sreče (der Glücksbringer). Lahko ga tudi podarijo in s tem prinesejo srečo obdarovancu.

Zgornja Avstrija (Oberösterreich)

Mestece Ebensee velja za pustno trdnjavo (die Faschngshochburg), kjer enačijo pustovanje z državnim praznikom. Kostumi so narejeni kot zloženka iz starih cunj (der Fetzen), maske pa so iz lesa. Na pustni dan gredo namaškarani otroci od hiše do hiše. Pri vsakih vratih zapojejo in v zahvalo prejmejo sladkarije.

Spodnja Avstrija (Niederösterreich)

Cilj pustovanja na Spodnjem Avstrijskem je: »Še zadnjič si privoščiti, preden se začnemo postiti.« V središču dogajanja pa so predvsem otroci in njihove pustne norčije, imenovane »Gschnas.«

Štajerska (Steiermark)

Pustni tek je eden najstarejših običajev na Štajerskem. Tekače glasbeno spremljajo namaškarani ljudje. Tek se konča s poroko pustnega para.

Koroška (Kärnten)

V Beljaku organizirajo pustne TV-oddaje v obliki kabaretov in glasbene prireditve, ki jih vodita pustni princ (der Faschingsprinz) in pustna princesa (die Faschingsprinzessin). V pustnem času se pozdravljajo s pustnim vzklikom »Lei lei!«

Predarlska (Vorarlberg)

V Bregenzu poteka procesija maškar v belih oblekah, ki ob koncu žalujočega pohoda (der Trauermarsch) v vodo odložijo izpraznjene denarnice.

Gradiščanska (Burgenland)

Organizirana so številna pustovanja, kjer okronajo princa in princeso. Na gradu Esterházy priredijo dvorni pustni ples (der höfische Faschingsball).

Tečaj nemščine: naučite se nemško z Lingulo

Da bo vaše pustovanje v Avstriji minilo brez težav in zadrege v pogovoru, vam pomaga tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.