Nemci in praznovanje pustnih običajev

Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje nemških tradicij. Pust je čas, ko lahko pozabimo na vsakodnevno rutino in se sprostimo. Se tudi maskiramo (sich verkleiden), udeležimo pustnih sprevodov (Karnevalsumzüge) ali maškarad (Kostümfeste).

Fasching, Fastnacht, Karneval …

Za ta norčavi čas se uporabljajo različna poimenovanja, kot so Fasching na Bavarskem in tudi v Avstriji. Fastnacht se uporablja v zveznih deželah Hessen, Rheinlad-Pfalz, Saarland in še ponekod drugod (uporablja se tudi v Švici in deželah na zahodu Avstrije). Karneval pa na območju Kölna, Bonna, Aachna in Düsseldorfa.

11. 11. ob 11.11

Začetek pusta je različen. V Porenju se praznovanje začne že 11. novembra ob 11.11, na švabsko-alemanskem območju pa 6. januarja. Nekateri to obdobje imenujejo tudi peti letni čas, saj traja več mesecev.

Različni pustni običaji (Karnevalsbräuche)

Medtem ko je v Kölnu pustovanje del zgodovine mesta in ima že dolgo tradicijo, je drugje zgolj lokalni običaj. Najpomembnejša dneva v obdobju pusta sta pustni ponedeljek (Rosenmontag) in pustni četrtek (Weiberfastnacht). Sta vsako leto na drug datum, odvisno od datuma velike noči.

Pustni četrtek – Weiberfastnacht

Na pustni četrtek se pust praznuje praktično povsod – v šoli, na delovnem mestu, v lokalih ali na ulici. Posebej zabaven je pust za otroke in nekateri se odpravijo od vrat do vrat in pojejo pustne pesmi (Karnevalslieder). Pri tem za nagrado dobijo denar (Geld) ali sladkarije (Süßigkeiten).

Pustni ponedeljek – Rosenmontag

Na pustni ponedeljek pa potekajo pustne povorke (Karnevalsumzüge), med katerimi so največje in najbolj znane v Kölnu, Düsseldorfu in Mainzu. V povorkah so okrašena vozila, razne pustne šeme (Masken), klovni (Clowns)… Pa tudi glasbene skupine (Bands), godbe (Kapellen), mažoretke (Funkmariechen), ki jim (našemljeni) gledalci (Zuschauer) mečejo bombone in čokolado. Pogosto so maškare (Masken) satirične upodobitve znanih politikov.

Faschingskrapfen in Aschermittwoch

K pustu seveda obvezno spadajo tudi sladke dobrote – krofi (Berliner Pfannkuchen ali Krapfen). S pepelnično sredo (Aschermittwoch) pa se obdobje veselja in norčij konča in začne se postni čas (Fastenzeit), ki traja do velike noči.

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

Da ob naročanju krofov v nemško govorečih deželah ne bi ostali v zadregi, poskrbimo v Linguli. Začetni tečaj nemščine omogoča spoznavanje osnovnega besedišča na področju hrane in pijač ter sporazumevanja v gostilni.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.