Schwarzwaldska ura – ura kukavica

Tečaj nemščine zajema najrazličnejše teme, ena od osnovnih je izražanje časa. Da je učenje zabavnejše, tečaj popestrimo še s kakšno zanimivostjo – na primer schwarzwaldsko uro.

Ura kukavica

Ste že slišali za schwarzwaldsko uro? To so lesene ure kukavice (Kuckucksuhr). Tiste prave so izdelane ročno, gre pa za domačo obrt (Handwerk) območja Schwarzwald v Nemčiji.

Dolgoletna tradicija

Kdaj in kje natančno je bila izdelana prva ura kukavica, ni znano. Prvi zapis o njej pa izvira iz leta 1629, kjer je omenjena kot del zbirke saškega kneza Avgusta.

Prvotno so ure izdelovali iz lesa (Holz). Lesena sta bila tako ohišje s številčnico kot mehanizem. Kasneje je leseni mehanizem zamenjal kovinski. Uram so nato začeli dodajati figurice ptic, pozneje pa tudi vratca, skozi katera ob polni uri pokuka kukavica. Ure so zaradi vgrajene piščali proizvajale ton, ki je bil slišati kot kukavičje petje. Ravno od tod ime ure.

Plešoči pari, možje, ki udarjajo po zvonu …

Danes figurice niso več le kukavice, ampak tudi plešoči pari, možje, ki udarjajo po zvonu, in tako dalje. Ohišje ure je temu prilagojeno in posnema zunanjost tipične lesene schwarzwaldske hiše. Te ure imajo tudi vsaka svoj ton, nekatere igrajo cele melodije.

Poznate schwarzwaldske budilke?

Ure kukavice in ure s figurami pa niso edine, ki izvirajo iz Schwarzwalda. Od tod prihaja tudi Lackschilduhr (dobesedno ura z lakiranim ščitom), pa Jockele Uhr, ki je pomanjšana različica prejšnje. Vse navedene ure so seveda stenske (Wanduhr). Do 30. let 20. stoletja so bile po vsem svetu zelo priljubljene tudi schwarzwaldske budilke (Schwarzwälder Wecker) s kovinskim ohišjem in zvoncem na vrhu ure. Prav tako naj bi v Schwarzwaldu v 70. letih prvi začeli množično proizvodnjo radioure (Funkuhr).

Kako v nemščini vprašate po uri?

V nadaljevanju najdete kratek glosar, ki vam bo pomagal pri izražanju časa v nemščini:

Nemško Slovensko
Wie spät ist es? Koliko je ura?
Es ist … Uhr. Ura je …
Es ist Viertel vor/nach … Ura je četrt na/čez …
Es ist 5 vor/nach … Pet do/čez …
Es ist 10 vor/nach halb … Deset do/čez pol …
Halb … Pol …
Es ist Mittag. Poldne je.
Es ist … Uhr morgens/nachmittags/abends. Ura je … zjutraj/popoldne/zvečer.
Um … Uhr. Ob … uri.

Tečaj nemščine vam bo razvezal jezik

Če so vas raznolike schwarzwaldske ure navdušile, lahko več o njih izveste na »nemški cesti ur« (Deutsche Uhrenstraße) v Schwarzwaldu. Še prej pa obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Linula. Tako se boste lahko bolj neposredno sporazumevali z domačini in od njih izvedeli čim več.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.