Nemški slikarji in njihova dela

Nemci so narod mislecev in slikarjev, tečaj nemščine pa vam omogoča, da spoznate nekaj najpomembnejših umetnikov.

Deutsche Maler

V Nemčiji se je v začetku 20. stoletja oblikovala nova avantgardna slikarska smer – ekspresionizem. Šlo je za modernistično gibanje, ki je želelo pretrgati z dotedanjimi klasičnimi metodami slikanja. Najpomembnejši ekspresionistični slikarski skupini sta bili Die Brücke (Most) in Der Blaue Reiter (Modri jezdec). Prva je nastala 1905 leta v Dresdnu in postavila temelje ekspresionističnemu gibanju, njen glavni predstavnik pa je bil Emil Nolde. Skupina Modri jezdec je nastala leta 1911 v Münchnu, med njenimi člani pa je bilo tudi veliko emigrantskih slikarjev iz Rusije, med njimi Vasilij Kandinski, ki je poleg Nemcev Augusta Mackeja, Franza Marca in Paula Kleeja tvoril jedro skupine.

Prepoved abstraktne umetnosti

V 30. letih 20. stoletja so nacisti kakršnokoli abstraktno umetnost (ekspresionizem, nadrealizem in dadaizem) razglasili za degenerirano in s tem nasilno pretrgali nadaljnji slikarski razvoj. Večina abstraktnih umetnikov se je izselila, druge so preganjali in nekatere celo umorili. Veliko umetniških del so uničili. Tako so leta 1939 v Berlinu organizirali javni sežig 4.000 »degeneriranih« slik.

Slovenski realistični slikar in učitelj Anton Ažbe je imel konec 19. stoletja v Münchnu slikarsko šolo, ki jo je obiskovalo več pomembnih slikarjev tistega časa, med njimi tudi Kandinski in slovenski impresionisti Grohar, Jakopič, Jama.

Bauhaus – umetniška akademija

Eden vodilnih nemških arhitektov Walter Gropius je leta 1919 v Weimarju ustanovil umetniško akademijo Bauhaus, ki je premikala meje na področju arhitekture in industrijskega oblikovanja. Gropius se je zavzemal za preproste oblike izdelkov, brez okrasnih motivov, na prvo mesto pa postavil funkcionalnost in množično proizvodnjo.

Sloves Nemcev kot »naroda mislecev« potrjujejo nemški filozofi, ki so pomembno vplivali na svetovno filozofijo, med njimi Kant, Hegel, Nietzsche, Marx in Engels, Heidegger ter Gadamer.

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je zasnovan tako, da se naučimo osnovnega besedišča. Tako boste brez težav lahko obiskali nemške muzeje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.