Nemci in novoletna darila za srečo

Kaj Nemci podarjajo za srečo v novem letu?

Ob prehodu starega leta v novo (Jahreswechsel) je v Nemčiji priljubljena navada (Brauch), da podarijo (verschenken) predmete, ki prinašajo srečo (Glückbringer), oziroma z njimi za silvestrovo okrasijo mizo (Silvestertafel). Tečaj nemščine vam omogoča spoznavanje nemških običajev.

Kovanec za srečo

Kovanec za en cent (Glückscent) simbolizira bogastvo (Reichtum) in s podarjenim kovancem (Geldstück) obdarovancu želimo, da bi vedno imel dovolj denarja (Geld).

Sreča v cvetličnem lončku

Srečnež (Glückspilz) je, kdor v naravi najde štiriperesno deteljico (vierblättriges Kleeblatt), ker ta prinaša srečo. Seveda je to kar zahtevna naloga, pozimi pa še sploh, zato deteljico vzgajajo (züchten) v vrtnarijah in prodajajo v cvetličnih lončkih (Blumentopf), ki ga potem nekomu podarimo (verschenken) za srečo.

Živali za srečo

Pujski (Schweinschen) veljajo za simbol plodnosti (Fruchtbarkeit) ter so že od nekdaj znamenje (Zeichen) blagostanja (Wohlstand) in bogastva (Reichtum). Zato v nemščini, če je nekdo imel srečo, rečemo: Da hast du Schwein gehabt.

Pikapolonica (Marienkäfer) je prinašalka sreče, varuje (beschützen) otroke in zdravi (heilen) bolnike. Marienkäfer uničuje uši in druge škodljivce na rastlinah, zato so je  veseli predvsem kmetje (Bauern). Če se pikapolonice otresemo ali jo celo ubijemo (töten), nam to prinese nesrečo (Unglück).

Dimnikarček

Dimnikarji (Schornsteinfeger) so nekdaj, ko se je še kurilo na trdna goriva, dimnik (Kamin) očistili saj (Ruß), da je dobro vlekel in da ni nastal požar (Brand), ter tako prinesli srečo v hišo. Dandanes pa zadostuje, da zavrtimo (drehen) gumb na dimnikarjevi uniformi (Rußgewand) ali pa se dimnikarja dotaknemo (berühren).

Odgovor na vprašanje, kaj od vsega tega res prinaša srečo, pa je najverjetneje odvisen od posameznikove vere v srečo, saj kot pravi rek, vera gore premika (Der Glaube versetzt Berge).

Tečaj nemščine in umestitveni pogovor

Če ste med branjem članka navdušili za tečaj nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen umestitveni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.