Novoletna darila za srečo

Kaj Nemci podarjajo za srečo v novem letu?

verschenken

Glückbringer: predmeti, ki prinašajo srečo.

Ob prehodu starega leta v novo (Jahreswechsel) je v Nemčiji priljubljena navada (Brauch), da podarijo (verschenken) predmete, ki prinašajo srečo (Glückbringer), oziroma z njimi za silvestrovo okrasijo mizo (Silvestertafel).

Kovanec za srečo

Kovanec za en cent (Glückscent) simbolizira bogastvo (Reichtum) in s podarjenim kovancem (Geldstück) obdarovancu želimo, da bi vedno imel dovolj denarja (Geld).

Sreča v cvetličnem lončku

kleeblatt

Vierblättriges Kleeblatt: štiriperesna deteljica.

Srečnež (Glückspilz) je, kdor v naravi najde štiriperesno deteljico (vierblättriges Kleeblatt), ker ta prinaša srečo. Seveda je to kar zahtevna naloga, pozimi pa še sploh, zato deteljico vzgajajo (züchten) v vrtnarijah in prodajajo v cvetličnih lončkih (Blumentopf), ki ga potem nekomu podarimo (verschenken) za srečo.

Živali za srečo

Pujski (Schweinschen) veljajo za simbol plodnosti (Fruchtbarkeit) ter so že od nekdaj znamenje (Zeichen) blagostanja (Wohlstand) in bogastva (Reichtum). Zato v nemščini, če je nekdo imel srečo, rečemo: Da hast du Schwein gehabt.

Marienkäfer je prinašalka sreče.

Marienkäfer je prinašalka sreče.

Pikapolonica (Marienkäfer) je prinašalka sreče, varuje (beschützen) otroke in zdravi (heilen) bolnike. Marienkäfer uničuje uši in druge škodljivce na rastlinah, zato so je  veseli predvsem kmetje (Bauern). Če se pikapolonice otresemo ali jo celo ubijemo (töten), nam to prinese nesrečo (Unglück).

Dimnikarček

Dimnikarji (Schornsteinfeger) so nekdaj, ko se je še kurilo na trdna goriva, dimnik (Kamin) očistili saj (Ruß), da je dobro vlekel in da ni nastal požar (Brand), ter tako prinesli srečo v hišo. Dandanes pa zadostuje, da zavrtimo (drehen) gumb na dimnikarjevi uniformi (Rußgewand) ali pa se dimnikarja dotaknemo (berühren).

Odgovor na vprašanje, kaj od vsega tega res prinaša srečo, pa je najverjetneje odvisen od posameznikove vere v srečo, saj kot pravi rek, vera gore premika (Der Glaube versetzt Berge).

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.