Švicarski izumi, ki jih zagotovo poznate

Ko se učimo tujega jezika, spoznavamo tudi novo kulturo in širimo lastna obzorja. To velja tudi za učenje nemščine. Na tečaju tako med drugim odkrivamo zanimivosti o Švici, deželi nevtralnosti in natančnosti, ki se ponaša z dobro čokolado in čudovitimi gorami, zaslužna pa je še za marsikateri izdelek, ki ga danes jemljemo za samoumevnega. Tečaj nemščine vam omogoča, da osvojite novo besedišče in se hkrati seznanite z nemško govorečimi državami.

  • Alu folija (die Alufolie)

Alu folija je švicarska iznajdba (die Erfindung), pod katero se je podpisal inženir (der Ingenieur) Robert Neher. V začetku 20. stoletja so alu folijo uporabljali predvsem za zavijanje sira, čokolade in cigaret.

  • Švicarski nožek (das Schweizer Armeemesser)

Svetovno znani švicarski izdelek je bil ustvarjen za švicarsko armado. Številni pripomočki na njem, kot so izvijač (der Schraubendreher), odpirač za konzerve (der Dosenöffner) in rezila, ter dobra izdelava so glavni razlogi za njegovo izredno priljubljenost tako pri vojaških poklicih kot pri laikih.

  • Ovomaltine

Švicarji priljubljeno pijačo Ovomaltine uvrščajo ob bok Rogerju Federrerju, Rolexu in čokoladi Toblerone. V 19. stoletju je farmacevt (der Apotheker) George Wander želel odkriti način, s katerim bi zmanjšal nedohranjenost in povečal vnos hranilnih snovi. Odprl je laboratorij (das Laboratorium) v Bernu, kjer je razvil linijo prehranskih dopolnil, energijskih in športnih pijač ter hrane, primernih za športnike. Njegov sin je nadaljeval Wanderjevo tradicijo in v začetku 20. stoletja se je »rodil« Ovomaltine.

  • Toblerone

Piramidasta nugat čokolada (die Schokolade) Toblerone je eden najbolj poznanih švicarskih izvoznih izdelkov. Izraz (das Wort) toblerone je nastal kot združitev besed Tobler po izumitelju Theodorju Toblerju in Torrone, ki pomeni italijansko slaščico iz beljaka, mandljev, medu in sladkorja.

O obliki čokolade obstaja več legend. Najbolj poznana govori o tem, da je Theodor Tobler navdih (die Inspiration) našel pri vrhovih Alp (der Alpengipfel). Ali ste vedeli, da čokolado Toblerone izdeluje le ena tovarna v Bern-Brünnenu?

Seveda poleg naštetih odkritij ne moremo pozabiti na čokolado Lindt, švicarske ure, ki veljajo za simbol natančnosti, in švicarske banke.

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Tečaj nemščine je priložnost za osvežitev besedišča in spoznavanje nemško govorečih dežel.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.