Tag der Einheit, nemški praznik

Tečaj nemščine je tudi priložnost za pogovor o nemških praznikih (Feiertage).

Najpomembnejši nemški praznik je 3. oktober. Na ta dan Nemci zaznamujejo spomin na leto 1990, ko sta bili po 45 letih delitve uradno združeni Nemška demokratična republika (Deutsche demokratische Republik) in Zvezna republika Nemčija (Bundesrepublik Deutschland). Z združitvijo obeh Nemčij (deutsche Wiedervereinigung ali deutsche Vereinigung) se je tudi uradno končala hladna vojna (Kalter Krieg).

3. oktober > 9. november

Za prvotni praznik združene Nemčije je bil predlagan 9. november, dan, ko je leta 1989 padel berlinski zid. Ker pa se je tega dne leta 1938 zgodila kristalna noč (Pogromnacht), v kateri so enote SA (Sturmabteilung) razbijale okna judovskih trgovin, požigale sinagoge in začele transportacijo Judov v taborišča, so Nemci raje izbrali 3. oktober.

Veliko slavje

Dan združitve Nemčije vsako leto praznujejo v drugem glavnem mestu ene izmed nemških zveznih dežel, in sicer tiste, ki trenutno predseduje zveznemu svetu (Bundesrat), tako je na primer leta 2016 praznovanje potekalo v Dresdnu. V mestu pripravijo veliko večdnevno slavje. Hkrati potekajo koncerti in razstave v okolici Brandenburških vrat v Berlinu.

Nemčija po združitvi

Na vzhodu Nemčije, ki je v letih delitve zaostal za zahodom, je brezposelnost po združitvi, tudi po več kot četrt stoletja, še vedno večja kot na zahodu, se je pa zmanjšala razlika v odstotku brezposelnih oseb. Leta 1990 in v letih za tem se je mnogo ljudi z vzhoda preselilo na zahod in ta trend se danes do neke mere še vedno nadaljuje. Tisti, ki se selijo v obratno smer, torej na vzhod, pa navadno vsi pristanejo v istem mestu – Berlinu.

Tečaj nemščine je v Linguli zanimiv

Vabimo vas, da obiščete tečaj nemščine in se naučite več o nemški zgodovini in kulturi. Hkrati boste osvojili jezik, tako da boste lahko nemško kulturo po opravljenem tečaju sami spoznavali v njenem naravnem okolju.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.