Branje nemških knjig in znanje nemščine

Knjige in filmi so odlično sredstvo za učenje jezika. Med branjem se novih besed učimo nekako po naravni poti. Včasih njihov pomen razberemo iz sobesedila, če pa so besede ključne za razumevanje povedi, jih preverimo v slovarju. Tako širimo besedni zaklad. Pri filmih je proces podoben, mogoče gre nekoliko hitreje, če imamo ob filmu podnapise. Tečaj nemščine vam omogoča nudi nasvete, kako na zanimiv način obogatiti znanje nemščine.

Dva nasveta za branje v nemščini

Zadnje dni letošnjega poletja lahko izkoristite za enega izmed predlogov revije SPIEGEL.

  • Er ist wieder da (Spet je tukaj)

Leta 2013 je izšel prvenec nemškega pisatelja in novinarja Timurja Vermesa Er ist wieder da (Spet je tukaj). Knjiga satirično opisuje, kaj se zgodi, ko se Führer po 66 letih nenadoma prebudi v letu 2011, popolnoma zmeden, in to v deželi, ki ni več njegova. Njegovo pozornost vzbudi marsikaj, najbolj pa je navdušen na internetom oziroma Internetzom (Netz pomeni mreža), kot ga imenuje sam. Humorno branje, ravno prav za slovo od poletnih počitnic.

Po knjižni predlogi so leta 2015 naredili tudi film, posnet v dokumentarnem slogu, podobno kot Borat in sorodni filmi Sache Barona Cohena. Trailer si lahko ogledate tukaj.

Če ste knjigo morda že prebrali v slovenščini, jo poskusite prebrati v nemščini. Ker vam bo zgodba že znana, bo branje teklo lažje.

  • BLACKOUT – Morgen ist es zu spät (Jutri bo prepozno)

Blackout je knjižna uspešnica izpod peresa avstrijskega pisatelja Marca Elsberga, ki je izšla leta 2012. Gre za tako imenovani tehnotriler, ki se dogaja v prihodnosti. Knjiga govori o svetu, v katerem odpove dobava elektrike po vsej Evropi. Zgodi se sredi zime in zavlada popoln kaos. Besedilo združuje zgodbe ljudi z različnih koncev Evrope. Skozi njihovo pripoved izvemo, kako se posamezne države spopadajo z nastalo krizo. Napeto branje; knjiga še ni bila prevedena v slovenščino.

Tečaj nemščine vam pomaga do lažjega razumevanja

Tečaj nemščine bo uspešnejši, če boste brali nemške knjige in si ogledali čim več filmov v nemščini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.