Velika noč v Nemčiji – običaji in navade

Spomladansko čiščenje (Frühjahrsputz)

Velikonočni šopek – Osterstrauß.

Velikonočni šopek – Osterstrauß.

V zadnjem tednu  pred veliko nočjo, t. i. velikem tednu (Karwoche), ki se začne s cvetno nedeljo (Palmsonntag), nekateri opravijo spomladansko čiščenje (Frühjahrsputz) in se tako pripravijo na obiske in praznovanje velike noči (Ostern).

Na veliki četrtek ponekod dajo v vazo mlade veje (junge Zweige), ki jih okrasijo z izpihanimi pobarvanimi oz. poslikanimi velikonočnimi jajci – velikonočni šopek (Osterstrauß), ali pa tako okrasijo drevesa na prostem.

Kaj delajo Nemci na Gründonnerstag ali Karsamstag?

Velikonočno jagnje.

Velikonočno jagnje – Ostergebäck oz. Osterlamm.

Navada je, da na veliki četrtek (Gründonnerstag) ali velikonočno soboto (Karsamstag) v pleteni košari (Weihekorb) k blagoslovu (Speisensegnung oz. Speisenweihe) odnesejo velikonočne jedi, kot so šunka (Osterschinken), klobase (Würste), hren (Kren oz. Meerrettich), jajca (Eier), kruh (Weihbrot) in velikonočni kolač v obliki jagnjeta (Ostergebäck oz. Osterlamm), ki se potem znajdejo na mizi za velikonočni zajtrk (Osterfrühstück).

Barvanje jajc (Eier färben)

Na velikonočno soboto se že od 12. stoletja tradicionalno barvajo jajca (Eier färben). Sprva so jih barvali z rdečo barvo, da so jih razlikovali od svežih, dandanes pa je izbira barv prepuščena domišljiji. Ponavadi se pobarvana oz. okrašena velikonočna jajca tudi podarjajo (verschenken).

Kaj iščejo otroci na Ostersonntag?

Trkanje z jajci - Ostereier ticken.

Trkanje z jajci – Ostereier ticken.

Na velikonočno nedeljo (Ostersonntag) otroci z velikim veseljem iščejo velikonočna jajca (Ostereier) oz. sladkarije, ki jih starši skrijejo (verstecken) v stanovanju, hiši, na vrtu ali v bližnjem parku. Majhni otroci so prepričani, da je jajca na vrtu skril zajček (Osterhase), ki tradicionalno velja za prinašalca velikonočnih jajc.

Pri družinskem velikonočnem zajtrku je v navadi, da družinski člani trkajo z jajci (Ostereier ticken), in tisti, ki ne zdrobi lupine jajca, zmaga.
Za novejši čas so značilni tudi velikonočni sejmi (Ostermärkte) z raznoliko ponudbo od velikonočnih jedi do knjig oz. specializirani sejmi velikonočnih jajc (Ostereiermarkt).

Velikonočni sejem pred gradom Schönbrunn na Dunaju (trajanje 1:22)

Seveda je zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih nemškega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.