Velika noč v Nemčiji – običaji in navade

Tečaj nemščine je prava priložnost za odkrivanje nemških običajev in navad. Kaj počnejo Nemci na veliko noč? Poznate Ostersonntag?

Spomladansko čiščenje (Frühjahrsputz)

V zadnjem tednu  pred veliko nočjo, t. i. velikem tednu (Karwoche), ki se začne s cvetno nedeljo (Palmsonntag), nekateri opravijo spomladansko čiščenje (Frühjahrsputz) in se tako pripravijo na obiske in praznovanje velike noči (Ostern).

Na veliki četrtek ponekod dajo v vazo mlade veje (junge Zweige), ki jih okrasijo z izpihanimi pobarvanimi oz. poslikanimi velikonočnimi jajci – velikonočni šopek (Osterstrauß), ali pa tako okrasijo drevesa na prostem.

Kaj delajo Nemci na Gründonnerstag ali Karsamstag?

Navada je, da na veliki četrtek (Gründonnerstag) ali velikonočno soboto (Karsamstag) v pleteni košari (Weihekorb) k blagoslovu (Speisensegnung oz. Speisenweihe) odnesejo velikonočne jedi, kot so šunka (Osterschinken), klobase (Würste), hren (Kren oz. Meerrettich), jajca (Eier), kruh (Weihbrot) in velikonočni kolač v obliki jagnjeta (Ostergebäck oz. Osterlamm), ki se potem znajdejo na mizi za velikonočni zajtrk (Osterfrühstück).

Barvanje jajc (Eier färben)

Na velikonočno soboto se že od 12. stoletja tradicionalno barvajo jajca (Eier färben). Sprva so jih barvali z rdečo barvo, da so jih razlikovali od svežih, dandanes pa je izbira barv prepuščena domišljiji. Ponavadi se pobarvana oz. okrašena velikonočna jajca tudi podarjajo (verschenken).

Kaj iščejo otroci na Ostersonntag?

Na velikonočno nedeljo (Ostersonntag) otroci z velikim veseljem iščejo velikonočna jajca (Ostereier) oz. sladkarije, ki jih starši skrijejo (verstecken) v stanovanju, hiši, na vrtu ali v bližnjem parku. Majhni otroci so prepričani, da je jajca na vrtu skril zajček (Osterhase), ki tradicionalno velja za prinašalca velikonočnih jajc.

Pri družinskem velikonočnem zajtrku je v navadi, da družinski člani trkajo z jajci (Ostereier ticken), in tisti, ki ne zdrobi lupine jajca, zmaga.
Za novejši čas so značilni tudi velikonočni sejmi (Ostermärkte) z raznoliko ponudbo od velikonočnih jedi do knjig oz. specializirani sejmi velikonočnih jajc (Ostereiermarkt). Oglejte si velikonočni sejem pred gradom Schönbrunn na Dunaju.

Tečaj nemščine omogoča spoznavanje kulture

Seveda je zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih nemškega jezika. Tečaj nemščine v Linguli vam omogoča, da boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.