Nemci in nenavadni nemški zakoni

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da pobliže spoznate nemško kulturo. Znano je, da imajo Nemci zelo radi pravila in zakone, a nekaj zakonov je morda nekoliko nenavadnih in so nemška posebnost.

V avtu ste lahko nagi, zunaj ne

V Nemčiji je vožnja avtomobila v Adamovem kostumu dovoljena, prepovedano pa je zapustiti vozilo gol. Prestopnika lahko doleti globa tudi v višini 40 evrov in več. Poskrbite, da imate na sebi vsaj hlače.

Padec s stola na delovnem mestu

Če v Nemčiji na delovnem mestu zaspite, padete s stola in se ob tem poškodujete, se to za poškodbo na delovnem mestu šteje le, če ste zaspali od preutrujenosti zaradi napornega dela. Kako lahko dokažete, da je za utrujenost krivo delo in ne ponočevanje, ni jasno.

V nedeljo vrtanje prepovedano

Nemci obožujejo nedeljski mir. Takrat so zaprte trgovine, ulice so razmeroma prazne, vlada tišina … Če se na ta dan odločite zvrtati luknje za vašo novo knjižno omaro, vas bo to močno udarilo po žepu (seveda le v primeru, da sosede tako razjezite, da bodo k vam poslali može v modrem).

Žaljenje predsednika strogo prepovedano

Nemci imajo svojega predsednika radi, čeprav se več kot o predsedniku govori o kanclerju oz. kanclerki. Kdor na javnem zborovanju ali v javnih pismih žali nemškega predsednika, si lahko obeta kazen od treh mesecev do pet let zapora.

Vsaka pisarna mora imeti okno

Vsaka pisarna mora po nemških predpisih imeti okno, čeprav velikost okna ni predpisana. Pomanjkanje dnevne svetlobe in razgleda na zunanji svet naj bi imelo preveč negativen vpliv na delovno okolje.

Pivo na Oktoberfestu mora ustrezati standardom

Ljubitelji piva si lahko oddahnejo. Pivo na Oktoberfestu mora ustrezati določenim standardom, ki ne zadevajo le kakovosti, ampak tudi vsebino zvarjenega piva.

Tečaj nemščine z Lingulinimi odličnimi učitelji

Nenavadnih nemških zakonov je še veliko več. O njih lahko izveste, če obiščete Lingulin tečaj nemščine, kjer bodo prijetne in izkušene učiteljice našle zanimive teme za pogovor in hkratno učenje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.