Zanimivosti o Nemčiji in Nemcih

Tečaj nemščine odpira tudi okno v svet nemško govorečih dežel. Nemščina je jezik z mnogo zanimivostmi, zanimiva pa je tudi nemška naravna in kulturna dediščina. Poznate naslednje zanimivosti o Nemčiji in Nemcih?

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2

Največ prebivalcev v EU

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji. V njej živi kar 82 milijona ljudi. Najbolj znana spomenika v Nemčiji sta Brandenburška vrata in Berlinski zid.

Nemščina – uradni jezik 6 držav

Po zadnjih ocenah nemško v svetovnem merilu govori med 175 in 200 milijonov ljudi, na evropski celini pa nemščina sodi v sam vrh najbolj razširjenih jezikov. Nemščina je materni jezik približno 90 milijonom ljudi v Evropi. Je tudi uradni jezik v šestih državah:

  • Nemčiji,
  • Švici,
  • Avstriji,
  • Luksemburgu,
  • Belgiji in Liechtensteinu.

Velikani klasične glasbe

V Nemčiji so se rodili velikani evropske klasične glasbe, kot so Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms in Richard Wagner.

Najpogostejši nemški priimek je Müller.

Dežela izumiteljev in inovatorjev

Nemška podjetja v globalnem merilu dosegajo visoko stopnjo inovativnosti. So člani številnih raziskovalnih centrov ter lastniki mnogih patentov. Nemci se poleg tega ponašajo tudi z velikim številom Nobelovih nagrad, saj od leta 1901 dalje lahko naštejejo več kot 80 Nobelovih lavreatov.

Nemci in pivovarne

V Nemčiji je približno 1.300 pivovarn, ki proizvajajo približno 5.000 vrst piva; Nemci so po pitju piva takoj za Čehi in Irci.

Da Nemci pivo naravnost obožujejo, pa priča tudi dejstvo, da je 23. april razglašen za dan nemškega piva.

Nemci in kruh

Nemci pa niso le izjemni ljubitelji piva, v svoji zgodovini so veliko pozornosti namenili tudi kruhu. Danes tako na nemško govorečih območjih poznajo več kot 3.000 vrst kruha. Od leta 2014 je nemška kultura peke kruha celo zaščitena in uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine.

Brez omejitev na avtocesti?

Kar 65 % avtocest v Nemčiji nima omejitve hitrosti, na ostalih pa le bodite pozorni, da ne presežete dovoljenje hitrosti vožnje.

Tečaj nemščine: trenirajte svojo nemščino

Nemčija je blizu in vredna krajšega ali daljšega obiska, na katerem lahko trenirate tudi svojo nemščino. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v nemškem jeziku očarali tudi domačine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.