Obletnica združitve obeh Nemčij

Tečaj nemščine je priložnost, da spoznamo tudi nemško kulturo. Že od leta 1990 je v Nemčiji 3. oktober državni praznik – dan nemške enotnosti (der Tag der Deutschen Einheit). Takrat je Nemška demokratična republika oz. NDR uradno pristopila k Zvezni republiki Nemčiji oz. ZRN. To je dan, ko Nemci praznujejo združitev (die Vereinigung) v enotno državo.

Železna zavesa od Severnega morja do Bavarske

Obe Nemčiji je od konca druge svetovne vojne delila (teilen) zastražena ograja, t. i. železna zavesa (eiserner Vorhang). Potekala je od Travemünde ob Severnem morju do Hofa na Bavarskem. Mesto Berlin, ki je ležalo v tedanji Vzhodni Nemčiji, pa je bilo razdeljeno na zahodni in vzhodni del z berlinskim zidom (die Berliner Mauer).

Dve Nemčiji po koncu druge svetovne vojne

Po koncu druge svetovne vojne (der Weltkrieg) so si države zmagovalke (die Siegesmächte) – ZDA, Velika Britanija, Francija in Rusija – razdelile Nemčijo in vsaka je nadzorovala določen del. Leta 1949 pa je nastala (entstehen) Zvezna republika Nemčija. Iz dela Nemčije, ki je bil pod nadzorom Rusije, pa je nastala Nemška demokratična republika.

Vzhodni Nemci brez svobode

Vzhodni Nemci (die Ostdeutschen) niso smeli prosto potovati in obiskovati svojih sorodnikov, prijateljev oz. znancev v Zahodni Nemčiji. Edina stranka, Enotna socialistična stranka (SED), v NDR je določala (bestimmen) vse od načina življenja in dela do šolstva. Drugačno mnenje ni bilo zaželeno, zato so vohunili za drugače mislečimi posamezniki (die Andersdenkende). Za to je bilo pristojno ministrstvo za državno varnost (das Ministerium für Staatssicherheit ali Stasi). Mnogi se niso mogli sprijazniti s takšnim načinom življenja in so bolj ali manj uspešno skušali pobegniti.

Od ponedeljkovih demonstracij do padca berlinskega zidu

V Vzhodni Nemčiji so si prebivalci prizadevali za združeno Nemčijo. Na demonstracijah ob ponedeljkih (die Montagsdemonstrationen) so izražali zahteve po demokraciji. 9. novembra 1989 je vlada NDR razglasila (verkünden), da so meje med Nemčijama odprte in da lahko prebivalci prosto potujejo (die Reisefreiheit). Tako so lahko po odprtju notranje nemško-nemške meje (die innerdeutsche Grenze) in »padcu« berlinskega zidu (der Mauerfall) po skoraj 29 letih Nemci spet zaživeli v skupni državi.

Naredite vajo iz besedišča.

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Tečaj nemščine je idealna priložnost za pogovor v tem praktičnem jeziku, ki ga mnogi Slovenci odlično obvladamo. Na tečaju je v ospredju pogovor, prek katerega vas naučimo tudi najpomembnejše slovnice.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.