Celovec – mesto avstrijskega zmaja

Potovanje je raziskovanje nepoznanega, spoznavanje novih kultur in navezovanje novih stikov. Tečaj nemščine je prava pot za usvojitev besedišča, ki bo pripomoglo k brezskrbnejšemu potovanju po nemško govorečih deželah. Celovec je zanimivo mesto, ste vedeli, da ima v svojem grbu stolp z zmajem na rdeči podlagi?

Zmaj onkraj slovenske meje

Kot »deseta dežela« Avstrije so bile slovenske pokrajine dolga stoletja pod avstrijskim vplivom in oblastjo. Prav tako kot je slovensko glavno mesto povezano z zmajem, pa je s tem simbolom povezano tudi avstrijsko mesto Klagenfurt oziroma Celovec.

O začetkih mesta govori legenda o celovškem zmaju ali »der Lindwurm,« ki je prebival v močvirju, kjer danes stoji Celovec. Na obrobju so živeli prebivalci takratnega mesta in knez, ki je zgradil stolp (der Turm), od koder je vse hlapce (die Knechte) in tlačane pozval na boj proti zmaju. Nesvobodnim je ponudil svobodo, svobodnim kmetom pa celotno »osvobojeno« ozemlje. Skupina hlapcev (die Knechte) se je opogumila in z zvijačo premagala zmaja. Dežela si je oddahnila, prebivalci so izsušili močvirje in se naselili v dolino. Na kraju, kjer je stal stolp, pa so zgradili grad (das Schloss). Danes v spomin na omenjeno legendo na Novem trgu (der Neuer Platz) v Celovcu stoji zmajev vodnjak.

Celovec ali Klagenfurt?

Glavno mesto avstrijske dežele Koroške (Kärten) je v Sloveniji poznano pod imenom Celovec, v Avstriji pa Klagenfurt. Slednje poimenovanje naj bi izviralo iz besedne zveze »Furt der Klage«, kar pomeni brod jokajočih oziroma tožečih. Besedna zveza se nanaša na legendo o zmaju (die Lindwurmsage), ki so se ga bali vsi tedanji prebivalci. Slovensko poimenovanje mesta pa naj bi izhajalo iz lege prvotnega mesta – to naj bi nastalo na otoku Celovcu sredi reke Gline.

Bogato mesto

Mesto nima le bogate zgodovine, saj so tukaj več stoletij vladali grofje Spanheimski, ampak ponuja tudi čudovit pobeg v naravo, oddih ob Vrbskem jezeru in sprehod med mestnimi znamenitostmi (die Sehenswürdigkeiten):

  • V starem mestnem jedru (die Altstadt) lahko odkrivate 800 let zgodovine. Povezano je s štirimi glavnimi ulicami ter pomeni stičišče starega in modernega.
  • Notranja dvorišča (die Innenhöfe). Celovec se lahko pohvali z več kot 50 restavriranimi notranji dvorišči, ki so obdani z arkadami in ponujajo prehode med ulicami.
  • Vrbsko jezero (Wörthersee) leži zahodno od mesta in velja za največje v Avstriji. Primerno je tako za kopanje kot druge športne aktivnosti.
  • Deželna hiša (das Landhaus), mestna hiša (das Rathaus) in freske na železniški postaji (die Bahnhofsfresken) so znamenitosti, ki bodo pritegnile vsakega navdušenca nad arhitekturo.
  • 23 gradov (die Schlösser), ki so sicer v zasebni lasti, čudovito dopolnjuje sliko pokrajine in mesta.

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula razkriva še več zanimivosti o nemško govorečih deželah. Novo usvojeno besedišče pa vam bo omogočilo sproščen pogovor z domačini na potepu po Avstriji.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.