Dunaj od blizu

Tečaj nemščine je priložnost, da vsaj teoretično spoznamo tudi mesta, kjer govorijo nemško. Dunaj je čudovita nam bližnja evropska prestolnica z veliko zgodovine in kulture. Tako njegov strogi center kot širša okolica ponujata veliko turističnih znamenitosti.

Stephansdom (stolnica sv. Štefana)

Ogled Dunaja začnite pri Stephansdomu. Stephansdom je dunajska stolnica in ena glavnih atrakcij ne le Dunaja, ampak celotne Avstrije. Prva cerkev naj bi na tem mestu stala že leta 1147. Med drugo svetovno vojno je bila močno poškodovana, leta 1952 pa so jo odprli v današnji podobi. V njej danes ne potekajo le maše, ampak je tudi prizorišče koncertov in drugih kulturnih dogodkov. Stolnica stoji v strogem mestnem središču, tako da so okrog nje mnoge prodajalne, butiki in kavarne, nedaleč stran so tudi opera, palača Hofburg in galerija Albertina.

Sladki sosed svetega Štefana

Ob izhodu iz cerkve skozi velika glavna vrata se ozrite na desno in poiščite trgovino v rožnati barvi z modrim napisom. To je prodajalna Manner, kjer že od leta 1890 izdelujejo čokolado in druge sladke izdelke. Glede na lokacijo trgovine ni naključje, da imajo izdelki Manner v svojem grbu Stephansdom. Slogan njihovih napolitank se glasi »okus Dunaja«.

Prunksaal (razkošna soba)

Od Stephansdoma se odpravite proti palači Hofburg. V njej si lahko ogledate Narodno knjižnico in prostore cesarjeve družine ter več muzejskih zbirk (muzej princese Sisi, muzej globusov, muzej papirusa), še posebej bi poudarili Prunksaal. Prunksaal (slo. razkošna soba) je dvorna knjižnica, ki ni impozantna le zaradi velikosti in števila knjig, ampak tudi zaradi baročnih poslikav in kipov. Na prvi pogled se zdi, da v njej ni prostora za branje, saj ni ne miz ne stolov. Ti se skrivajo v posebnih sobicah za knjižnimi policami, v katerih je dnevna svetloba.

Sisi Museum

Muzej Sisi je posvečen avstrijski princesi Elizabeti, ki so ji prebivalci nadeli ljubkovalno ime »Sisi«. Bila je žena cesarja Franca Jožefa. Med ljudmi ni bila vedno najbolj priljubljena, je pa njena priljubljenost močno narasla po njeni smrti. Več o njej lahko izveste v muzeju, ki zaradi svoje temačnosti gotovo ponuja edinstveno muzejsko izkušnjo.

Dunajska univerza

Od palače Hofburg se skozi park odpravite proti univerzi. Dunajska univerza ima več kot 650-letno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1365 in je ena najstarejših univerz v nemško govorečem prostoru. Njeni latinski poimenovanji sta Universitas Vindobonensis in Alma Mater Rudolphina, slednje po njenem ustanovitelju, vojvodi Rudolfu IV. Avstrijskem. Sprehodite se po dolgih hodnikih in veličastnih stopniščih, oglejte si svečane sobane in se ustavite v notranjem vrtu.

Preden se s podzemno železnico ali drugim javnim prevoznim sredstvom odpravite naprej, si lahko v centru mesta privoščite kavo v eni izmed dunajskih kavarn in spoznate njihovo kavarniško kulturo.

Prater (Riesenrad in Wienerturm) – zeleno ali zabavno

Po dnevu v centru se s podzemno odpravite do Pratra – na sprehod ali na kaj bolj adrenalinskega.

Prater zaznamujeta dve stvari v eni, park in zabavišče. Prvotno poimenovanje Prater, danes Grüner Prater (slo. zeleni Prater), označuje šest kilometrov dolg park z urejenimi sprehajalnimi potmi, potočki in železnico, ki pelje skozenj. V 16. stoletju je služil kot lovišče za dunajski dvor in vstop vanj je bil prepovedan, leta 1766 pa ga je cesar Jožef II. odprl za javnost. Po tem se je Prater zelo hitro razvil v priljubljeno izletniško točko. Pojavila se je gostinska ponudba, kmalu pa so se namnožili tudi vrtiljaki, lutkovna gledališča, kegljišča in glasbene kapele.

Ko omenimo Prater, danes najpogosteje mislimo ravno na manjši del parka, v katerem je nastalo zabavišče. V njem pa se še vedno vrti prvotno razgledno kolo Riesenrad (slo. ogromno kolo), ki so ga postavili leta 1897. Z njega imate res čudovit razgled, pa če boste sedli v staro kabino ali v novo, luksuzno; v teh zadnjih prirejajo tudi romantične večerje za pare.

Riesenrad pa ni edini način, da Dunaj vidite iz zraka. V Pratru imajo tudi 117 metrov visok Praterturm (slo. stolp), vrtiljak, s katerega je ob jasnem vremenu odličen razgled ne le na Dunaj, ampak tudi na preostali del parka. Vsekakor pa atrakcija ni za tiste, ki se bojijo višine. Še to: karta za Praterturm je cenejša, vrsta je krajša, razgled pa enak.

Na tečaju nemščine pa vam povemo še za kakšne bolj skrite dunajske kotičke.