Dunaj in prednovoletni obisk z otroki

»Otroški« Schönbrunn

Tečaj nemščine je dobra priložnost za razširitev besedišča, ki vam bo prišlo prav na potovanjih. Med božično-novoletnimi prazniki smo se za tri dni odpravili na Dunaj. Že doma smo pripravili načrt ogledov, primernih za otroke, stare šest, osem in deset let. Na Dunaj smo krenili z avtom in po dobrih štirih urah vožnje malo pred poldnevom prispeli v bližino cesarske letne rezidence Schönbrunn.

V Schönbrunnu smo si izbrali vodeni ogled v »otroškem« delu gradu o življenju otrok v cesarski družini (Alltagsleben der Kaiserfamilie vor 250 Jahren), ki je bil otrokom zelo všeč. Vodnica nam je pripovedovala o časih, ko je vladala Marija Terezija. Z zanimanjem so poslušali o otrocih s petimi sobami in veliko služabniki, ki pa so svojo mamo, cesarico Terezijo, videli zelo malo, le po kako urico na dan.

Vodnica nam je pokazala, kako se je bilo treba v tistih časih prikloniti cesarici, kako se odmakniti od nje – vedno tako, da si jo gledal in si se torej odmikal ritensko. Kopali so se oblečeni, ker so verjeli, da voda povzroča bolezen. Po koncu zanimivega vodenja so otroci uživali, ko so lahko v jedilnici pripravili mizo, postregli hrano … Pika na i pa je bilo preoblačenje v oblačila in lasulje iz tistih časov in skupinsko fotografiranje. Uživali smo veliki in mali. Zvečer smo se sprehodili po lepo okrašenem mestu do Štefanove cerkve in se pogreli z vročim kakavom in kuhanim vinom v eni od kavarnic.

Kostnica

Po zajtrku, ki smo si ga v hotelski »študentski« kuhinji pripravili kar sami, smo šli v Štefanovo cerkev in si ogledali kostnico. Ta je otroke navdušila, sploh zgodbe o podzemskem pokopališču, črni smrti, ki je kosila na Dunaju, pa posode z notranjimi organi vladarjev jih tudi niso pustile ravnodušnih. Najbolj so seveda širili oči ob ogledu okostja.

Hundertwasserhaus

Vreme je bilo sončno, ne premrzlo in sprehod do čudovite stavbe, ki jo je zgradil Hunderwasser, je bil prav prijeten. V lokalu pod stavbo smo si ogledali film o tem čisto posebnem arhitektu in slikarju.

Otroški muzej Zoom (Kindermuseum ZOOM)

Naslednji cilj je bil otroški muzej Zoom. Tam smo si najprej ogledali razstavo o družinah (Alles Familie), »spremni« jezik je lahko nemščina ali angleščina. Otroci so najbolj uživali v Stressmaschine (kuhinja v »kletki«, ki se je tresla; v njej so morali zložiti nakupljeno hrano v hladilnik, pomiriti otroka, ki je jokal, odgovoriti na dva telefonska klica, pripraviti mizo za goste … ). Nam, staršem, je bila situacija zelo znana.

V vlogi sodnika so otroci spoznali, kako je, če se starša ločujeta in potegujeta za skrbništvo za otroke. Poslušati so morali obe plati zgodbe in razsojati. Zanimiv je bil tudi kotiček, kjer so otroci pisali, o čem se družine doma ne pogovarjamo. Svojim otrokom sem prevajala besedila drugih otrok, napisana na številnih lističih, in kar zamislili smo se nad izpovedanim. V poročnem kotu smo se spet preoblačili, tokrat v poročna oblačila. V naslednjem razdelku so otroci pobirali perilo, ga »prali« in spet obešali. Lepo bi bilo tako delovno vnemo videti tudi doma.
Sledila je ura in pol igranja in ustvarjanja v mivki v dvorani; najbolj je uživala desetletnica.

Sacher torte

Zvečer smo si privoščili torte v kavarni znanega hotela Sacher. Bilo je dobro in prijetno, a s ponosom smo ugotovili, da naš ati naredi boljšo sacher torto.

Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum)

Zadnji dan na Dunaju smo obiskali Prirodoslovni muzej in v njem preživeli celih pet ur. Ogledali smo si vse – od kamnov (te smo bolj preleteli) do razstave o meteoritih, ki je bila zelo zanimiva in smo ji namenili veliko časa. Tudi prazgodovina je na otroke naredila velik vtis, navdušila so jih seveda okostja dinozavrov. Razstava živali je bila tako zanimiva, da so zdržali do konca. Najmlajši, za katerega sem se bala, kako bo zdržal celoten ogled, je ob prihodu v vsako sobano od navdušenja vsakič zavpil: »Joj, glejte to!« Levi, sloni, kače, medvedi, morski psi …

Pristni dunajski zrezek pri Figelmüllerju

Za piko na i smo poslušali gurmanski nasvet družinske prijateljice in si rezervirali mesto v znani dunajski gostilni, kjer naj bi delali najboljše dunajske zrezke.

Bili smo skeptični, saj vsi vendar poznamo dunajski zrezek. A okus pristnega dunajskega zrezka (ki je ogromen in tanek gledal prek robov velikega krožnika) nas je navdušil. Pet nas je komaj pojedlo dva zrezka, pa čeprav smo bili zelo lačni. Krompirjeva solata in vino sta bila tudi odlična, zato obisk gostilne Figelmüller toplo priporočam. A vsekakor si mizo rezervirajte, saj je v času našega obiska zunaj v vrsti čakalo najmanj 30 ljudi.

Bilo je lepo, otroci so odšli z vtisom, da so muzeji zanimivi. Seveda bi lahko v tri dni »stlačili« več programa, a smo se zadovoljili z ogledom naštetega in s pogledom od zunaj na ostale dunajske znamenitosti – mesto hišo, opero, gledališče, dvorec Hofbrunn …

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Da se boste poleg učenja jezika, spoznali tudi znamenitosti nemško govorečih držav, obiščite tečaj nemščine v Linguli, kjer boste z učitelji, ki so posebej usposobljeni za govorno metodo Lingula – your Licence to Speak,  postali samozavestnejši govorci.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.