Dunajsko podzemlje in njegove skrivnosti

Tečaj nemščine je idealna priložnost, da pred odhodom v tujino osvežitve svoje znanje nemškega jezika. Če se odpravljate na Dunaj, lahko na vsakem koraku opazujete zgodovinske in kulturne znamenitosti (die Sehenswürdigkeit). Za tiste, ki si drznejo pokukati tudi v skrivnostne in temačne prostore, pa se v podzemlju (die Unterwelt) razpira prostrani svet dunajskih katakomb.

Sveti Štefan – srce Dunaja

Stolnica svetega Štefana (der Stephansdom) v starem mestnem jedru Dunaja je največja in najpomembnejša gotska cerkev (die Kirche) avstrijske prestolnice. Po obisku sodeč, pa sodi tudi k najbolj priljubljenim turističnim atrakcijam. Zgrajena je bila leta 1147, in sicer na ruševinah dveh romanskih cerkva, od katerih so danes ostali le Velika vrata (das Riesentor) in Poganska stolpa (die Heidentürme). Katedrala je tudi sedež dunajske nadškofije. S svojo večbarvno streho in veličastnimi stolpi, med katerimi je najvišji južni stolp, imenovan Steffl, velja tudi za simbol Dunaja. Stolnica je bila do 18. stoletja obdana s pokopališči iz rimskih časov. V sami katedrali so ohranjene relikvije (die Reliquie) številnih plemičev. Med njimi tudi princa Evgena Savojskega in cesarja Friderika III.

Več kot 10 tisoč posmrtnih ostankov

Skozi komoro pod severnim stolpom katedrale se obiskovalci lahko po kamnitem stopnišču spustijo v katakombe. Ko je na začetku 17. stoletja izbruhnila bubonska kuga (die Beulenpest), so oblasti odredile zaprtje kostnice in pokopališč (der Friedhof) ob stolnici. Pod katedralo so zato zgradili tako imenovane nove grobnice (die Neuen Grüfte).

V okoli 30 ločenih prostorih, ki se raztezajo ne le pod stolnico svetega Štefana, temveč pod celotnim Štefanovim trgom (der Stephansplatz), so od leta 1732 potekali novi pokopi, v grobnice pa so prenesli tudi posmrtne ostanke (die sterblichen Überreste) z bližnjih pokopališč. V 19. stoletju se jih je prijel romantični naziv »katakombe«. Do popolne prepovedi pokopov znotraj mesta pa so v kletnih prostorih stolnice pokopali več kot 10.000 Dunajčanov.

Dvesto let vodenih ogledov

Velika večina Habsburžanov je sicer pokopana v Cesarski grobnici (die Kaisergruft), saj tam leži kar 149 članov nekdanje avstrijske vladarske dinastije. V vojvodski kripti pod prezbiterijem stolnice svetega Štefana pa je spravljenih tudi 78 bronastih posod z organi 72 članov habsburške rodbine.

Kripto in grobnice si lahko ogledate tudi v današnjih časih, prvi vodeni ogledi pa so bili zabeleženi pred več kot 200 leti.

Tečaj nemščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da spoznate številne zanimivosti avstrijskih mest. Če se odpravljate na izlet na Dunaj, vam bo tečaj zagotovo prišel prav, saj boste poleg zgodovinskih znamenitosti spoznali tudi številne nove besede ter postali boljši govorec.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.