Erfurt – postojanka Martina Lutra

Nemčija je znana po lepih mestih, bogati kulturi in številnih prireditvah. Tečaj nemščine je prava odločitev za pridobitev znanja jezika, ob tem pa boste spoznali tudi manj znane zgodovinske in kulturne zanimivosti Nemčije ter drugih nemško govorečih dežel.  Ali veste, kdo je bil najznamenitejši študent erfurtske univerze?

Zgodovinsko mesto Erfurt

Erfurt je glavno in hkrati največje mesto nemške dežele Thüringen v samem srcu Nemčije (im Herzen Deutschlands). Ustanovljeno je bilo v zgodnjem srednjem veku, ko je bilo ozemlje v lasti tamkajšnje škofije. Že v času frankovskega kralja Karla Velikega (Karl der Große) je veljalo za izredno pomembno trgovsko središče in je bilo eno izmed največjih mest Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti. Med hladno vojno je pripadalo Nemški demokratični republiki (Die Deutsche Demokratische Republik – DDR) oziroma tako imenovani Vzhodni Nemčiji.

Znamenita univerza s slavnim študentom

Mesto je znano po svoji univerzi (die Universität), ki jo je obiskoval tudi začetnik reformacije in protestantizma Martin Luter. Luter je potem leta 1505 vstopil v avguštinski red v Erfurtu, kjer je začel študirati teologijo. Živel je v avguštinskem samostanu in obiskoval predavanja (die Vorlesungen) v gotski katedrali (der Erfurter Dom), ki je ena glavnih znamenitosti Erfurta.

32 hiš na mostu

Erfurt je pravi biser med srednjeveškimi mesti. Staro mestno jedro (die Altstadt) zaznamujejo ozke uličice, ki se vijejo med ozkimi hišami z barvitimi fasadami, značilnimi za srednji vek, pa številne cerkve, mestna hiša, vodnjak … Mesto se lahko pohvali z najdaljšim pozidanim mostom v Evropi, imenovanim Trgovski most (die Krämerbrücke). Ima tudi eno najstarejših ohranjenih sinagog in baročno trdnjavo Petersberg, ki ponuja čudovit razgled nad mestom.

Ljubitelji risank bodo prišli na svoj račun

V Erfurtu je tudi sedež otroškega in mladinskega televizijskega programa KiKa, ki je znan po številnih risankah. Mestne ulice tako krasijo kipci glavnih junakov, kot sta denimo zmajček Tabaluga in Spanček Peščenjak (Sandmännchen).

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Nemška mesta in mesteca skrivajo prave kulturne zaklade, ki naredijo potovanje nepozabno. Tečaj nemščine v Linguli je pravi naslov za prvovrstne informacije o skritih kotičkih Nemčije.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.