Gradec – avstrijsko UNESCOVO mesto

Poletni čas je odličen za odkrivanje novih mest v sosednjih državah. Tečaj nemščine olajša potovanje v nemško govoreča mesta in ponuja vpogled v njihovo kulturo. Nedaleč stran od severne slovenske meje leži prečudovito mesto Gradec (Graz), ki skriva ogromno zanimivih kotičkov.

Prelepo srednjeveško mesto    

Gradec je glavno mesto (die Hauptstadt) avstrijske dežele Štajerske (Steiermark) in drugo največje v Avstriji, od Maribora pa je oddaljeno (ist entfernt) le 60 kilometrov. Stari del velja za eno največjih ohranjenih srednjeveških mestnih jeder v Evropi (die größte mittelalterliche Altstadt Europas) in je od leta 1999 na UNESCOVEM seznamu svetovne kulturne dediščine (UNESCO Welterbestadt).

Mesto šestih univerz

Številni mladi gredo na študij v Gradec zaradi čara prelepega mesta, poleg odličnih univerz seveda.

Gradec se lahko pohvali kar s šestimi univerzami (die Universitäten), na katerih so se izobraževali tudi številni Nobelovi nagrajenci, kot so Ivo Andrić, Erwin Schrödinger, Victor Hess …

V Gradec na kavo

Ogromno obiskovalcev pa prihaja v Gradec tudi na odlično kavo. Izredno znana veriga kavarn v Gradcu je Tribeka, katere ime je kratica slogana »Trink besseren Kaffee!« oziroma »Pij boljšo kavo!«

Po mestu peš ali s kolesom

Avto v mestu je prej ovira kot prevozno sredstvo, saj je mesto lažje odkrivati peš, s kolesom ali javnim prevozom. Središče javnega prevoza ni glavna železniška postaja (der Hauptbahnhof), ampak Jakominiplatz v bližini centra. Staro mestno jedro je zaznamovano z ozkimi uličicami in ulicami (die Gassen und die Straßen), ki ohranjajo srednjeveški pridih.

Čudovit razgled čez vse mesto

Iz centra vodi pešpot do gradu Schlossberg, ki stoji na najvišji naravni točki Gradca. Z gradu se razprostira razgled (die Aussicht) na celotno mesto in okolico. V središču je tudi katedrala (der Dom), ki navzven deluje dolgočasno in pusto, njena notranjost pa je s poznogotskim slogom pravi raj za oboževalce umetnosti in zgodovine. Za ljubitelje zgodovinskih predmetov, orožja in serije Igra prestolov je nujen tudi obisk muzeja Landeszeughaus. Imel naj bi največjo zbirko orožja na svetu (die größte Rüstkammer der Welt), saj hrani več kot 32.000 kosov orožja, opreme in drugih predmetov, pomembnih za bojevanje. Stavba je imela pomembno vlogo v habsburški monarhiji, saj stoji v bližini meje med Habsburžani in otomanskim imperijem.

Tečaj nemščine v Linguli

Poleg zgodovinskih znamenitosti ima Gradec tudi obiska vredne muzeje umetnosti, galerije in gledališče. Več o tem, kako kupiti vstopnice in naročiti v restavraciji in kavarni, pa ponuja tečaj nemščine v Linguli.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.