Heidelberg in njegove zanimivosti

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta z bogato zgodovino. Heidelberg je nemško mesto, ki leži med Stuttgartom in Frankfurtom, njegova zgodovina pa nam razkriva številne zanimivosti.

Najstarejša univerza v Nemčiji in prvo kolo

Leta 1386 so ustanovili Ruprecht-Karls-Universität, ki velja za najstarejšo nemško univerzo (die Universität).

Prvo kolo (das erste Fahrrad) na svetu pa naj bi izumil študent (der Student) heidelberške univerze Karl Drais in prvi predstavil transportno sredstvo na dveh kolesih, takrat sicer še brez pedal.

Trikrat na leto v plamenih

V Heidelbergu vsako leto priredijo velik ognjemet (das Feuerwerk) prvo soboto junija, drugo nedeljo julija in prvo soboto v septembru. Prireditev z ognjemeti se imenuje Schlossbeleuchtung, začne pa se s svetlobnimi efekti, ki so videti, kot bi heidelberški grad (das Schloss Heidelberg) zajeli plameni. S tem dogodkom se spomnijo na leta 1689, 1693 in 1764, ko je grad dejansko zagorel. Kmalu za prikazom plamenov pa sledi še velik ognjemet.

Čudovita stara arhitektura

Heidelberg je eno izmed redkih nemških mest, ki med drugo svetovno vojno (der zweite Weltkrieg) ni utrpel večjih poškodb zaradi bombardiranja. Tako lahko v njem še danes občudujemo čudovito staro arhitekturo (die alte Architektur) iz srednjega veka in zgodnje renesanse.

Pot filozofov – Philosophenweg

Philosophenweg je pot (der Weg) na severni strani hriba Heiligenberg, po kateri naj bi hodili in se pogovarjali tamkajšnji filozofi (der Philosoph) in profesorji. Ima čudovit razgled na stari del mesta in je še danes priljubljeno sprehajalno območje.

Največji vinski sod na svetu!

Čeprav so Nemci znani kot ljubitelji piva, pa je bil največji vinski sod (das Weinfass), v katerega gre kar 220.000 litrov, izdelan ravno v Nemčiji. Zgradili so ga leta 1751, hranijo (aufbewahren) pa ga v znamenitem heidelberškem gradu.

Tečaj nemščine: več kot le učenje slovnice

Tečaj nemščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti iz nemško govorečih držav. Znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se jih boste želeli raziskati sami.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.