Innsbruck – avstrijsko glavno mesto Alp

Mesto Innsbruck je dokaz, da lahko človek in narava skupaj ustvarita harmonijo. Tečaj nemščine pa vam da znanje, ki omogoča raziskovanje narave in mesta.

Sožitje narave in mesta

Peto največje avstrijsko mesto velja za turistično meko. To je edino avstrijsko mesto, ki zaradi neposredne bližine Alp ponuja tako športne aktivnosti v gorah – smučanje ali pohodništvo ­– kot tudi turistično raziskovanje mesta. Kljub majhnosti je zaradi idealne lege (die Lage) med Alpami priljubljena zimska in poletna destinacija.

Zlata streha, slavolok …

Njegova najbolj znana znamenitost je zlata streha »das Goldene Dachl« v starem mestnem jedru (die Altstadt). Stavba, ki jo krasi streha z 2.657 pozlačenimi strešniki, je bila zgrajena leta 1420 kot rezidenca takratnega mestnega župana.

Leta 1765 je bil zaradi poroke Leopolda in španske princese postavljen slavolok (Triumphpforte), ki velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov Innsbrucka.

Sprehod skozi mesto vodi mimo številnih cerkva in muzejev, skozi barvite in urejene ulice. Najbolj poznana ulica je Herzog-Friedrich-Straße, ki se stika z nakupovalno ulico Maria-Theresien-Straße, na kateri pozimi poteka božični sejem (der Weihnachtsmarkt).

Tako kot na Dunaju je tudi v Innsbrucku okrožje Mariahilf, ki je najstarejši mestni predel. Njegova čarobnost se skriva v lokaciji, saj se barvite hiše vrstijo ob reki Inn.

Pomembno prometno stičišče

Grofje Andeški iz južne Bavarske so se v 12. stoletju naselili na območje današnjih mestnih četrti St. Nikolaus in Mariahilf ter naselje poimenovali Anbruggen oziroma Innsbruck. Mesto je bilo obdano z obzidjem (die Stadtmauer) in jarkom (der Stadtgraben). Veljalo je za prometno stičišče, ki je povezovalo srednjo oziroma severno in južno Evropo.

Glavno mesto Tirolske

Kasneje je bilo mesto občasna rezidenca Habsburžanov, v času vladanja cesarja Maksimilijana I. pa je postalo celo središče habsburške monarhije (das Zentum des Habsburgerreiches). V 18. stoletju se je v njem poročil knez Leopold, sin Marije Terezije.

Napoleonske vojne so Innsbruck močno prizadele, kasneje pa ga je pozitivno zaznamovala industrijska doba skupaj z izgradnjo železnice (der Bau der Eisenbahn). Leta 1849 je bil Innsbruck razglašen za glavno mesto Tirolske (die Landhauptstadt von Tirol).

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

Mesto ponuja še mnogo več znamenitosti, ki vas bodo pustile brez besed. Tečaj nemščine je prava izbira za pridobitev širokega besedišča, ki vas ne bo pustilo na cedilu.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.