Kiel – nemška prestolnica jadranja

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji in je zaradi svoje izjemne raznolikosti nadvse zanimiva tudi za tujce. Poleg tega je v Nemčiji kar 46 krajev uvrščenih na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Tečaj nemščine je tako izvrstna priložnost, da poleg jezika spoznate tudi edinstvene značilnosti nemških mest in navade nemško govorečih narodov.

Srednjeveško središče ladjedelništva

Kiel je prestolnica zvezne dežele Schleswig-Holstein in hkrati najsevernejše nemško velemesto (die nördlichste Großstadt). Zaradi svoje lege na severu države ponuja povezavo tako s skandinavskimi državami kot tudi z Baltikom ter že stoletja velja za pomembno pomorsko središče. Zaradi strateške lege pa je bil Kiel središče ladjedelništva že v srednjem veku.

Kielski teden

Največje športno območje v tem nemškem mestu je prav 17 kilometrov dolga kielska fjordska obala (die Kieler Förde). Zaradi obmorske lege je Kiel postal središče mednarodnih jadralskih tekmovanj. Med najbolj znanimi je jadralska regata (die Segelregatta), ki jo od leta 1882 vsako leto organizirajo v sklopu Kielskega tedna (die Kieler Woche) in velja za eno največjih jadralskih športnih dogodkov (das Segelsportereignis) na svetu.

Edinstvena imena mestnih predelov

Tudi brez zemljevida bi vsak pravi Kielčan moral najti nekatere smešno poimenovane predele. Južno od kielske univerze denimo leži »smrdljivi predel« (das Stinkviertel), ki je svoje ime dobil na začetku 20. stoletja, ko je tam še obratovala tovarna gnojil. Nekaj ulic stran pa je »trikotnik grmenja« (das Dönnerdreieck), ki je ime dobil zaradi hrupa, ki ga povzročajo tri bližnje gostilne.

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg posebnosti nemškega jezika pobliže spoznate tudi nemška mesta ter njihove kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti. Znanje, ki ga boste usvojili na tečaju nemščine v jezikovni šoli Lingula, pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste mesta obiskali tudi v živo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.