Leipzig in njegove zanimivosti

Tečaj nemščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta in njihovo bogato zgodovino. Leipzig je največje mesto v nemški zvezni deželi Saški, njegovo ime pa izhaja iz slovanskega imena za lipo.

Kjer je Faust spoznal Mefista

Ko je bil študent (der Student) v Leipzigu, je oče nemške literature, Johann von Goethe, veliko časa jedel in pil v Auerbachovi kleti, ki je danes ena izmed najbolj priljubljenih mestnih restavracij. Goethe jo je imel tako rad, da jo je uporabil tudi kot kraj (der Ort) za znan prizor iz Fausta, v katerem se Faust prvič sreča z Mefistom.

Obdan z vodo

Leipzig je obdan z vodo (das Wasser), saj leži ob sotočju treh rek – Parthe, Pleisse in Weiße Elster, poleg teh pa je tu še mnogo manjših rek in kanalov. Zanimivo je, da ima Leipzig več mostov (die Brücke) kot Benetke – kar 457 v primerjavi s 400, ki stojijo v Benetkah.

V Leipzigu je pokopan Johann Sebastian Bach

Eden največjih nemških skladateljev, Johann Sebastian Bach, je pokopan v cerkvi svetega Tomaža, kjer je bil vodja pevskega zbora (der Chor). Leipzig je nekakšno središče klasične glasbe, zelo znana in priljubljena pa sta tudi operna hiša in orkester.

Obiščite najstarejšo evropsko kavarno!

Zum Arabischen Coffe Baum je najstarejša kavarna (das Cafe) v Evropi, ki brez premora deluje že od leta 1710. Danes gre za restavracijo (das Restaurant), kavarno in muzej (das Museum) v enem, ki je dokaz dolgoletne saške ljubezni do kave.

Ste že slišali za Hypezig?

Leipzig so nekateri razglasili tudi za novo evropsko hipstersko prestolnico, tako da je dobil nov vzdevek – Hypezig: mesto je namreč preplavljeno z umetnostjo (die Kunst) in  neverjetno glasbo, veliko starih zgradb pa je preurejenih v umetniške prostore. Vzdevek pa ni pogodu prav vsem domačinom, zato lahko pričakujete kakšno privzdignjeno obrv, če boste uporabili novi vzdevek.

V Leipzigu se je začel konec berlinskega zidu

Mirna revolucija (friedliche Revolution), ki je sčasoma povzročila tudi padec berlinskega zidu, se je začela v Leipzigu 4. septembra 1989, v cerkvi svetega Nikolaja.

Tečaj nemščine odpira obzorja

Tečaj nemščine vam ponuja možnost, da spoznate zanimivosti o nemških mestih, znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če jih boste želeli raziskati v živo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.