Lienz – avstrijsko sončno mesto

Gremo v sončne kraje, v Avstrijo!

Tečaj nemščine ne bogati samo našega besedišča, ampak širi tudi obzorja in ponuja številne ideje, kako preživeti prosti čas. Le kdo ne bi svojega oddiha preživel v sončnem Lienzu?

Mesto sredi Dolomitov

Nedaleč stran od slovenske meje leži Lienz – glavno mesto Južne Tirolske z 12.000 prebivalci. Obdajajo ga Dolomiti, ki vabijo športne navdušence na aktivno preživljanje prostega časa (die Freizeit). Ker se razprostira na 700 metrih nadmorske višine, ponuja čudovit pogled na visokogorsko okolico, 250 sončnih ur v juliju pa ustvari prijetno klimo za poletni oddih. Po zaslugi svoje lege je odlična izhodiščna točka za pohodniške ture (die Bergwanderung) in ljubitelje plezanja (das Klettern). Lienz tako odpira vrata v pokrajino jezer, slapov, ledenikov in tudi vstop v narodni park Höhe Tauern.

Dolga zgodovina (die Geschichte)

Poleg športnih aktivnosti Lienz ponuja tudi mnoge zanimive zgodovinske točke. Prvi zametki mesta so nastali že v času Keltov v 1. stoletju pred našim štetjem. V bližini lahko vidimo ostanke rimskega mesta (die Römerstadt) Aguntum. Lienz je v svoji zgodovini zamenjal številne gospodarje od Habsburžanov in Bavarcev, Francozov do Italijanov ter celo Angležev in Avstrijcev.

Dom goriških grofov

Mesto so zaznamovali tudi goriški grofje (die Grafen von Görz), saj je bil tu tudi njihov sedež (der Wohnsitz). Prebivali so v gradu Bruck nad mestom od konca 13. stoletja do leta 1500, ko so izumrli. Danes je v gradu muzej o mestni zgodovini (das Stadtmuseum). Središče Lienza krasita Liebburg, mestna hiša, in nekdanji dvorec grofov Wolkenstein-Rodenegg, ki je v 20. stoletju služil kot vojaško skladišče (das Militärlager) in kot bolnišnica za starejše bolnike (das Armenspital).

Oddih ob slastnih žlinkrofih

Po športnem dnevu in zgodovinskem ogledu mesta so južnotirolski žlinkrofi (die Schlipfkrapfen) pravi izbira. S krompirjem (die Kartoffeln) in zelišči (die Kräuter) polnjene testeninske žepke, popečene na maslu ali prelite z maslom, boste našli v vsakem južnotirolskem domu in gostilni. Domačini radi poudarijo, da ponujajo le domače žlinkrofe, katerih testo in polnilo so pripravili sami.

Tečaj nemščine po izvirni govorni metodi

Tečaj nemščine vas bo opremil z znanjem nemščine za iskanje poti, usmerjanje v mestu in popoln poletni dopust v visokogorju.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.