Münster – kolesarska prestolnica Nemčije

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg posebnosti nemškega jezika spoznate tudi nemška mesta ter njihove kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti. Münster je mesto na severu države v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen). Velja za kulturno središče vestfalske regije.

Mesto mladih

Münster je že leta 1913 pridobil naziv velikega mesta (die Großstadt), ki ga v svetovnem merilu dobijo vsa mesta z več kot 100.000 prebivalci. Leta 2014 je število prebivalcev prvič preseglo mejo 300.000. S skoraj 65.000 študenti pa sodi Münster tudi v deseterico največjih univerzitetnih mest (die Universitätsstadt) Nemčije. Zato ni čudno, da se ga je prijel naziv mesto mladih.

Do kolesarjev najbolj prijazno nemško mesto

Münster je mesto koles (die Fahrradstadt). Po zadnjih podatkih se v njem uporablja vsaj 500.000 koles. To s statističnega vidika pomeni, da ima vsak prebivalec v lasti skoraj dve. Kolesarjem je na voljo dobro razvita 480 kilometrov dolga kolesarska mreža (das Netz von Radverkehrsanlagen). Poleg tega so uredili tudi posebna območja, kjer imajo kolesarji prednost pred osebnimi vozili. Münster je bil prav tako večkrat izglasovan za do kolesarjev najbolj prijazno nemško mesto. Ta naziv sta mu podelila tako nemška kolesarska federacija ADFC (der Allgemeine Deutsche Fahrrad Club) kot nemška avtomobilska zveza ADAC (der Allgemeine Deutsche Automobil Club).

Kraj podpisa Vestfalske pogodbe

Vestfalski mir (der Westfälische Friede) je znan tudi kot premirje iz Münstra in Osnabrücka. To je zgodovinska prelomnica, ki je zarisala novi zemljevid Evrope. S podpisom niza mirovnih pogodb med 15. majem in 24. oktobrom 1648 sta se končali tridesetletna vojna (der Dreißigjährige Krieg) v Nemčiji in osemdesetletna osamosvojitvena vojna (der Achtzigjährige Unabhängigkeitskrieg) med Nizozemsko in Španijo. Španija je priznala samostojnost Nizozemske, neodvisnost je bila priznana tudi Švicarski konfederaciji, v Evropi pa se je uveljavil koncept suverene države.

Tečaj nemščine omogoča brezskrbna potovanja

Tečaj nemščine je tako izjemna priložnost, da poleg jezika spoznate tudi posebnosti nemških mest. Znanje nemščine, ki ga boste osvojili na tečaju v jezikovni šoli Lingula, pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste mesta obiskali tudi v živo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.