Arnis – najmanjše nemško mesto

Tečaj nemščine (der Deutschkurs) je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimiva nemška mesta. Najprej seveda pomislimo na velika mesta, Berlin, Hamburg ali München. Pa mogoče poznate najmanjše mesto?

Ste že slišali za Arnis?

Arnis je najmanjše nemško mesto. Leži ob morju na skrajnem severu Nemčije. Ustanovljeno je bilo leta 1667, ko so se tja preselili prebivalci bližnje vasi Kappeln, ki so se želeli izogniti prisilnemu delu (die Zwangsarbeit).

Predstavljajte si, da poznate vse ljudi, ki živijo v vašem mestu …

V Arnisu je to mogoče, saj mesto šteje približno 300 prebivalcev (die Bewohner), ki živijo na 0,45 kvadratnega metra površine. Majhna skupnost je danes turistična atrakcija, saj mestece obiskujejo turisti z vsega sveta.

Mesto je staro že več kot 350 let

8. julija 2017 so praznovali že 350. obletnico ustanovitve. Ob obletnicah (das Jubiläum) je v mestu bolj živahno kot sicer, saj se odvijajo različni dogodki, kot so gledališke predstave in svečanosti, obiščejo pa ga tudi pomembni nemški politiki.

Jahte in turizem

Arnis je imel v 20. stoletju kar štiri ladjedelnice (die Werfte), ki so bile zelo pomembne za njegovo gospodarstvo. Čeprav se je večina ladjedelnic zdaj posvetila bolj vzdrževanju kot izdelovanju ladij, to še vedno ostaja ena izmed najbolj prepoznavnih dejavnosti Arnisa. Danes je mesto bolj usmerjeno v turizem.

Majhna nemška mesta, ki jih je vredno obiskati

Velika nemška mesta pritegnejo veliko več pozornosti kot manjši kraji in mesteca, a zagotovo vas bodo slednji navdušili (begeistern). Nekaj manjših mest, ki jih je vredno obiskati:

  • Cochem – srednjeveško mesto (mittelalterliche Stadt) z barvitimi hišami
  • Rothenburg – pravljično mesto, ki je navdihnilo Walta Disneyja
  • Quedlinburg – eno izmed mest z najbolje ohranjenimi stavbami iz srednjega veka in renesanse (die Renaissance)
  • Bamberg – velik del mesta je pod Unescovo zaščito

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Tečaj nemščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v nemškem jeziku, to znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem čudovitih nemških krajev.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.