Avstrija in nepoznana mesta, vredna ogleda

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Avstrija je dežela neodkritih kotičkov, ki so bogati z neverjetnimi razgledi, ulicami, gradovi in jezeri. Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje avstrijske države in usvajanje besedišča za pohajkovanje.

Avstrijska mesta

Več kot 70 % avstrijskega prebivalstva prebiva v mestih (die Städte). Številna med njimi se lahko pohvalijo z neprecenljivo lego, saj so obdana s hribi, jezeri ali vinogradi. Že glavno mesto (die Hauptstadt) Dunaj odseva tipične značilnosti (die Merkmale) avstrijskega mesta: bogata arhitektura, ljubke ulice, vinogradi in hribi v okolici ter reka Donava, ki teče skozenj.

Nepoznana, a ogleda vredna mesta

Najbolj znana mesta so Dunaj (Wien), Gradec (Graz), Salzburg, Celovec (Klagenfurt), Beljak (Villach), Linz, Innsbruck,… A vredna omembe so tudi številna druga, ki jih obiskovalci velikokrat izpustijo.

  • Kuftstein

Mesto, znano tudi pod imenom »perla Tirolske« (Die Perle Tirols), je domovina uspešne pesmi (das Lied) Karla Ganzerja.

Kennst du die Perle,
Die Perle Tirols.
Das Städtchen Kufstein,
Das kennst du wohl,
Umrahmt von Bergen,
So friedlich und still,
|: Ja, das ist Kufstein
Dort am grünen Inn. 😐
Poznaš perlo,
perlo Tirolske,
mestece Kufstein?
Seveda ga poznaš,
obdano z gorami,
tako mirno in tiho.
Da, to je Kufstein
na Innu, reki zeleni.

Drugo največje mesto Tirolske se ponaša z mogočno trdnjavo, umetniškimi fasadami, več stoletij starimi gostišči (die Wirtshäuser), njegove čudovite ulice so preplet zgodovinskega z modernim.

  • Gmunden

Idilično mesto ob jezeru Traunsee je prizorišče televizijske serije »Schlosshotel Orth.« V objemu gora in z dvorcem na jezeru si zasluži poimenovanje »romantično mesto« (die romantische Stadt) Avstrije. Prava izbira parov za romantičen pobeg v naravo ali med ozke ulice z barvitimi fasadami (die Fassaden), ki se konča z romantično večerjo na jezeru.

  • Schwanz

Mesto je idealno za družinski dopust (der Familienurlaub), saj ponuja številne aktivnosti: pohode v gore, obisk planetarija, kopanje, spoznavanje zgodovine ob ogledu gradov in obisk rudnikov.

  • Hall in Tirol

Eno lepših avstrijskih mest je popolnoma nepoznan Hall in Tirol, ki ga Avstrijci imenujejo kar srednjeveška perla (die mittelalterliche Perle). Čeprav je večje od Innsbrucka, ga večina turistov na potovanju po Tirolski izpusti. Hall in Tirol je v preteklosti imel pomembno vlogo (eine wichtige Rolle), saj so tukaj nastali eni prvih avstrijskih kovancev. Po zaslugi solnega rudnika je imel dobro razvito trgovino in bogastvo tega mesta se danes kaže skozi arhitekturo in njegovo srednjeveško jedro. Le nekaj kilometrov stran pa se ponuja ogled sveta kristalov v muzeju Swarovski Kristallwelten.

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Več o skritih kotičkih Avstrije razkriva tečaj nemščine v Linguli, ki ne širi le vašega znanja nemščine, ampak tudi splošno poznavanje naše čudovite severne sosede.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.