Salzburg, avstrijsko mesto glasbe

Tečaj nemščine ni namenjen le učenju jezika, temveč na njem izveste tudi več o nemško govorečih deželah. Ena izmed njih je Avstrija. V adventnem času (Adventszeit) je predvsem njen najsevernejši del, kjer leži tudi mesto Salzburg, še posebno pravljičen. Predbožično obdobje je tako odlična priložnost, da se podate na pot v mesto glasbe.

Mozartove kroglice, violina, rojstna hiša

Mozarta boste v skladateljevem rojstnem mestu (Geburtsstadt) srečali tako rekoč na vsakem koraku. Trgovine s spominki se bohotijo z njegovim profilom ali podobami violin (Geige), slaščičarne pa so polne Mozartovih kroglic (Mozartkugel), ki so v tem mestu nekako bolj slastne kot sicer. Tudi druge slaščice, na primer sladoled, lahko naročite z okusom Mozartovih kroglic. Če želite izvedeti več o skladatelju (Komponist), pa lahko obiščete Mozartovo rojstno hišo (Geburtshaus), njegovo kasnejšo rezidenco (Wohnhaus), ali glasbeno univerzo Mozarteum.

Moje pesmi, moje sanje

Mozart pa ni edini, ki je mestu pustil glasbeni pečat. Salzburg je tudi prizorišče svetovno znanega muzikala (Musical) Moje pesmi, moje sanje, nagrajenega s petimi oskarji. Muzikal prikazuje resnično zgodbo družine von Trapp. V Salzburgu se lahko sprehodite med čudovitimi scenami iz filma, si ogledate palači (Schloss) Mirabell in Leopoldskron, obiščete samostan (Kloster) svetega Petra, si muzikal ogledate v živo ali v lutkovni predstavi in še in še.

Glasba na vsakem koraku

Glede na pestro glasbeno zgodovino mesta ni prav nič presenetljivo, da se tu odvijajo najrazličnejše glasbene prireditve. Vsako poletje priredijo enega največjih glasbenih festivalov in mesto se spremeni v en sam velik oder (Bühne). Na različnih lokacijah si lahko ogledate opere (Oper), gledališke predstave (Schauspiel) ali prisluhnete koncertom (Konzert). Naletite lahko tudi na katero večjih imen glasbenega sveta, na primer Anno Netrebko.

Mesto z dušo

Salzburg pa ni privlačen le zaradi glasbe, ampak tudi zaradi bogate arhitekturne zgodovine. Mestno središče je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Na ulicah še vedno visijo znaki starih cehov. Najbolj znana ulica je Getreidegasse, kjer stoji tudi Mozartova rojstna hiša. Nad mestom pa se dviga grad Hohensalzburg, v katerem si lahko ogledate različne zbirke.

V predbožičnem času boste v Salzburgu lahko obiskali tudi enega najstarejših božičnih sejmov (Christkindlmarkt). Razprostira se čez vse večje mestne trge, Mozartov kip pa obdaja veliko drsališče, kjer lahko sami ali skupaj z otroki preskusite drsalne sposobnosti. Sneg in praznično vzdušje Salzburg spremenita v pravljično deželo.

Izziv za otroke

Haus der Natur je odličen za družine z otroki – je posrečena kombinacija tehničnega in naravoslovnega muzeja ter hiše eksperimentov.

Tečaj nemščine: z nemščino gre lažje

Preden pa se podate na pot, obiščite Lingulin tečaj nemščine in osvežite svoje znanje nemščine, da boste lahko kuhano vino (Glühwein) naročili kar v nemščini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.